La câteva săptămâni după ce a doua mare bancă elveţiană a trebuit să fie salvată prin intervenţia Guvernului, Tribunalul General al Uniunii Europene a decis miercuri că producătorii elveţieni de brânză „Emmentaler” nu pot avea drepturi exclusive asupra acestei mărci, transmite Bloomberg.
Organizaţia profesională Emmentaler Switzerland dorea să obţină un statut protejat pentru termenul „Emmentaler” în UE astfel încât numai producătorii elveţieni de brânză să poată utiliza acest termen.
Pentru a obţine acest statut, Emmentaler Switzerland a demarat o acţiune împotriva Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală(EUIPO), care a respins însă cererea de înregistrare. Ulterior, Emmentaler Switzerland a introdus o cale de atac, care a fost respinsă de Camera a doua de recurs a EUIPO, pentru motivul că marca solicitată era descriptivă.
Potrivit Tribunalului General al Uniunii Europene, Asociaţia Emmentaler Switzerland nu a putut infirma faptul că o cantitate semnificativă de brânză produsă în Germania a fost comercializată sub denumirea Emmentaler, fără o referinţă la Elveţia. În 2016, aproximativ 135.000 de tone de brânză Emmentaler a fost produsă în Germania, din care o parte importantă a fost vândută local şi nu exportată, susţine Tribunalul.
Brânza devine un subiect favorit pentru judecătorii europeni care au de soluţionat dosar privind mărcile înregistrate. Anterior, judecătorii de la Luxemburg au decis în favoarea producătorilor spanioli de brânză Queso Manchego precum şi a producătorilor italieni de Parmigiano Reggiano, atunci când au interzis producătorilor germani să comercializeze propria lor versiune denumită Parmesan.