-0.5 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleNoi detalii despre cazul legumelor tratate. Analizele arată că roșiile pot fi...

Noi detalii despre cazul legumelor tratate. Analizele arată că roșiile pot fi consumate, dar castraveții trebuie retrași de la vânzare

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor din solariile pe care le deţin. Analizele au relevat că roşiile pot fi consumate, dar castraveţii trebuie retraşi de la comercializare, transmite News.ro, scrie digi24.ro.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele anunţă, luni, că a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor.

Astfel, roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie, deoarece concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, în timp ce castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi de la comercializare, fiind dăunători pentru sănătate.

„În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.

În cazul celui de-al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, declară Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

‹ adv ›

Organele de anchetă îi vor cerceta în continuare pe cei trei legumicultori

Chiar şi aşa, organele de anchetă îi vor cerceta în continuare pe cei trei legumicultori, dat fiind că folosirea substanţelor chimice neautorizate constituie infracţiune.

„Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, mai declară Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Rezultatele expertizelor vor fi comunicate, luni, tuturor instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară, care vor trebui să ia măsurile ce se impun. Astfel, vor fi anunţate Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară a judeţului Buzău, care vor trebui să ia toate măsurile pentru a scoate de la comercializare castraveţii neconformi.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Germania a aprobat instalarea unui număr record de noi turbine eoliene în 2024

Organismele de reglementare din Germania au aprobat, anul trecut,...
‹ adv ›

Plăți finale APIA: 337 milioane euro pentru 639.440 fermieri

În perioada 02 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat...

Piața terenurilor din România: Tranzacții de 450 milioane euro în 2024

Piața terenurilor din România a încheiat anul 2024 cu un rezultat solid de tranzacții de aproximativ 450 milioane euro,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole