24.7 C
București
miercuri, 19 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFranţa: Ministrul Finanţelor anunţă renegocierea preţurilor cu reprezentanţii industriei alimentare

Franţa: Ministrul Finanţelor anunţă renegocierea preţurilor cu reprezentanţii industriei alimentare

Industria alimentară franceză a acceptat să redeschidă mai devreme negocierile cu retailerii legate de preţuri, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, transmite Reuters.

„Aceasta este o veste foarte bună pentru consumatori, înseamnă că preţurile vor fi renegociate mai devreme, astfel încât vom putea rupe spirala inflaţionistă” le-a declarat jurnaliştilor oficialul francez, după întâlnirea cu reprezentanţii industriei alimentare.

Acesta a adăugat că noile negocieri vor avea loc înainte de finalul lunii, astfel încât, de exemplu, consumatorii ar putea vedea preţuri mai mici la paste în această vară, în urma declinului preţului grâului.

Ministrul Finanţelor ameninţa săptămâna trecută că Executivul ar putea folosi măsuri fiscale pentru recuperarea profiturilor industriei alimentare, dacă nu sunt acceptate discuţiile privind preţurile ridicate.

Inflaţia produselor alimentare a atins nivelul record de 15% în ultimele luni, astfel încât Guvernul este furios că preţurile de retail rămân ridicate, în pofida scăderii preţurilor materiilor prime.

În Franţa, a doua cea mai mare economie din zona euro, preţurile alimentelor au crescut după ce retailerii de alimente din Franţa şi furnizorii lor au convenit o creştere medie de 10% a preţurilor în negocierile anuale care au avut loc în martie, ambele părţi susţinând că aceste creşteri sunt necesare pentru a acoperi costurile de producţie mai ridicate.

Dar aceste preţuri ridicate alimentează inflaţia, astfel încât Bruno Le Maire s-a angajat să ia măsuri contra retailerilor de alimente dacă aceştia nu transferă către consumatori preţurile cu ridicata mai scăzute, în condiţiile creşterii costului vieţii.

Banca Franţei a estimat că majorările de preţuri la alimente nu vor începe să încetinească decât în a doua jumătate a anului.

Aceasta este cea mai gravă criză a costului vieţii din ultima generaţie şi îi afectează pe consumatori într-un moment în care există proteste de stradă faţă de decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a majora vârsta de pensionare cu doi ani, ceea ce creşte presiunile asupra Guvernului să ia măsuri pentru a calma situaţia.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plafonul de garantare al programului IMM Plus a fost suplimentat

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderilor Mici...
‹ adv ›

Fechet, la Consiliul de Mediu: Neutralitatea climatică presupune paşi îndăzneţi şi acţiuni decisive

Atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050 presupune paşi îndrăzneţi şi acţiuni decisive, iar unul dintre cele mai importante...

Harghita: Peste 24.000 de fermieri au depus cereri de subvenţii la APIA, în scădere uşoară faţă de 2023

Peste 24.000 de fermieri au depus, în acest an, cereri pentru subvenţii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole