8.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE aprobă un ajutor de stat dat de Varșovia fermierilor polonezi afectați...

CE aprobă un ajutor de stat dat de Varșovia fermierilor polonezi afectați de importurile din Ucraina

Comisia Europeană a aprobat luni o schemă poloneză de 122,6 milioane de euro pentru a-i sprijini pe producătorii agricoli din Polonia în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Ajutorul va consta în sume limitate de ajutor sub formă de granturi directe.

Scopul măsurii este de a sprijini beneficiarii eligibili pentru a atenua impactul creșterii prețului la combustibil și pentru a se asigura astfel un nivel stabil al prețurilor.

‹ adv ›

Comisia a constatat că schema poloneză este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat.

Ajutoarele vor fi acordate până la 31 decembrie 2023.

Comisia a stabilit că sistemul este „necesar, adecvat și proporțional pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru”.

Fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia sunt nemulțumiți de concurența făcută de produsele ucrainene care intră în UE, în urma creării coridoarelor de solidaritate. Luna trecută, ei au organizat proteste în mai multe orașe din cele cinci aflate. 

Comisia a propus un prim pachet de măsuri, dar sumele oferite au fost considerate prea mici. România a primit 10,05 milioane de euro. Autoritățile de la București au anunțat că vor completa ajutorul cu alte 10 milioane de euro.

Ulterior, președinta CE, Ursula von der Leyen, a anunțat un al doilea pachet. 

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat că România va primi, în cadrul celui de-al doilea pachet, aproape 30 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru spijinirea fermierilor afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina.

La începutul lunii, Daea a precizat că statul va dubla toate sumele primite de la CE pentru despăgubirea fermierilor.

Întrebat dacă Guvernul va suplimenta fondurile în luna mai, ministrul a spus că va solicita starea stocurilor la porumb, floare soarelui și rapiță și în funcție de analiza realizată se va decide.

Totodată, Comisia a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind importul unui număr limitat de produse din Ucraina, după ce fermierii din cele cinci state s-au plâns că nu pot concura cu produsele ucrainene mai ieftine.

Miniștrii agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au cerut săptămâna trecută într-o scrisoare trimisă autorităților de la Bruxelles să modifice și să extindă reglementările care restricționează importul de produse agricole ucrainene.

Conform scrisorii, interzicerea importurilor adoptată în 2 mai nu se aplică bunurilor importate conform contractelor finalizate înainte de acea dată, ceea ce creează riscul ca acele contracte care sunt nedatate să fie autorizate de autoritățile vamale, precizează PAP.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenționare ANF: Viermele frunzelor de porumb

Primul focar de Viermele frunzelor de porumb Spodoptera frugiperda...
‹ adv ›

Ungaria: Recolta scăzută de floarea-soarelui susține prețul

Potrivit Ministerului Agriculturii din Ungaria, vara anului 2024 a afectat considerabil cultura de floarea-soarelui. Precipitațiile din toamnă au provocat...

Reuters: Fermierii ruși vor opta pentru culturi mai profitabile reducând din grâu

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la culturi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole