Pe lângă tăierile anuale ale pomilor și tratamentele fitosanitare, persicul necesită o lucrare obligatorie: o operațiune tehnologică pentru a produce fructe de calitate înaltă – numită normarea încărcăturii de rod.
Această operațiune tehnologică obligatorie poate fi realizată prin mai multe metode: manual, semimecanizat și mecanizat.
Rărirea manuală a florilor și fructelor
Rărirea manuală se efectuează în două faze:
- buton roz sau floare
- fructe tinere
Rărirea manuală a butonilor rozi sau a florilor este o operațiune foarte migăloasă dar se practică în țările avansate deoarece perioada de efectuare a ei este mai îndelungată.
Rărirea manuală (Fig.1) a fructelor este mai practicată în Moldova, se face când fructele au diametrul de 8-10 mm (cât aluna), dar trebuie finisată înaintea de întărirea sâmburelui. Este o operațiune destul de costisitoare prin faptul că necesită 25-40 zile de lucru/ha de persoană. În condiții de climă favorabilă, și cu un sol optim, un piersic în mod normal leagă 1200-3000 de fructe, din care poate hrăni doar 400-600.
Rărirea semimecanică – la buton roz sau floare
În Italia o țară care produce piersici de o calitate înaltă și forța manuală foarte scumpă, utilizează rărirea florilor la pomii de piersic pe cale semimecanică. Aceasta duce la reducerea semnificativă a forței manuale de muncă și ca rezultat se produce fructe de calitate superioară, scade costul de producere a fructelor de calitate înaltă.
În continuare vor fi descrise câteva unelte care se utilizează în acest proces:
1. Răritorul de flori electric (Fig.2) – are o greutate redusă și ușor de manevrat, foarte convenabil de a folosi, cântărește doar 450 g și are o lungime totală de 37 cm. Lucrează la 6 viteze diferite. Acesta este alimentat de la o baterie de 12 volți și este compatibil cu toate tipurile de baterii pentru foarfece electrice, ajunge la un timp de nouă ore funcționare. Datorită utilizării de energie electrică se reduce cu 35% timpul de lucru.
2. Răritorul de flori pneumatic (Fig.3) – are o greutate de 653 g și lungimea de 36,5 cm. Consumă 0,93 litri de aer la viteza de 9 bari. La utilizarea acestor unelte inovaționale la rărirea butonilor rozi sau a florilor de piersic se va obține o recoltă sănătoasă și de calitate, în plus se va reduce timpul de efectuare a acestei proceduri importante ce se utilizează în Spania.
3. O altă unealtă la fel de utilă și ușor manevrabilă este Electroflorul (Fig.4). Acesta oferă o reducere a timpului de efectuare a acestui procedeu cu 60–70 de ore/ha comparativ ca cel manual. Este compatibil cu bateria foarfecelor de grădină.
Fig.5. Răritorul de flori inventat de Phil Miller.
4. O altă unealtă similară portabilă este utilizată în SUA și este dotată cu o tijă de aluminiu, cu lungimea de 3-4 m și fire metalice căptușite cu cauciuc se poate de prelucrat toate zonele pomului cu ușurință (Fig.5). Aceasta a fost inventată în 2012 de către Phil Miller din Michigan.
Rărirea mecanică la butonul roz sau a florilor
Rărirea mecanică este utilizată mai ales în plantațiile comerciale mari (de peste 50-100 ha în care sunt predominante soiurile pentru procesare), se realizează prin utilizarea fie unui cârlig care vibrează și care transmite vibrațiile unei șarpante, fie a unui pieptene oscilant, care permite perierea ramurilor mixte, una după alta.
Există o mașină mecanică numită – Darwin PT 250 (Fig.6) ce efectuează rărirea florilor și poate fi adaptat în dependență de forma de coroană.
Rărirea mecanică a fructelor
Totodată mașina mecanică Darwin (Fig.7) poate fi folosită atât la rărirea florilor cât și a fructelor. Operațiunea se face când fructele au o anumită dezvoltare.
În ambele cazuri, multe fructe rămân grupate, iar încărcătura nu este repartizată uniform, cum este în cazul răririi manuale. Durata operațiilor este de ordinul a 80 de ore/ ha pentru pieptenele oscilant.
Această rărire permite totuși ușurarea rapidă a pomilor, ea fiind considerată ca o tehnică de ultima oră.
Stimați producători, nu ezitați să răriți butonii rozi, florile sau fructele la piersic. Prin această operațiune calitatea fructelor pe care le veți comercializa și ca rezultat veți obține:
- prețuri mai mari,
- pomi ce nu-și mutilează coroanele,
- o diferențiere suficientă cu muguri de rod pentru anul viitor
- evitați alternanța de rodire.