7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii riscă să rămână cu o subvenție de 1 euro pe o...

Fermierii riscă să rămână cu o subvenție de 1 euro pe o vacă

Crescătorii de bovine din România riscă să rămână, în acest an, cu o subvenţie de la bugetul de stat de doar un euro pe o vacă, în condiţiile în care toate celelalte state din Uniunea Europeană îşi sprijină masiv zootehnia naţională, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor (AFF), care solicită, totodată, adoptarea simultană a celor două acte normative care prevăd subvenţiile pentru crescătorii de bovine.

„Ministrul Agriculturii trebuie să se oprească din a juca alba-neagra cu soarta crescătorilor de animale. România riscă să ajungă ruşinea UE, ca ţara care dă doar 1 euro subvenţie pe o vacă (…) Pentru a-şi recăpăta, parţial, încrederea în ministrul Oros (ministrul Agriculturii, Adrian Oros, n.r.), crescătorii de bovine din Asociaţia Forţa Fermierilor îi solicită acestuia să adopte simultan cele două acte normative (hotărâre de guvern şi ordin de ministru) care prevăd subvenţiile pentru crescătorii de bovine, respectiv Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT) şi Ajutorul COVID. Doar în acest fel, fermierii vor avea garanţia că sprijinul din bugetul Ministerului Agriculturii este la nivelul promisiunilor lui Adrian Oros”, menţionează reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Deşi pentru direcţionarea unor sume către Ajutorul COVID este nevoie de acordul Comisiei Europene, ceea ce face ca actul normativ respectiv să nu poate fi adoptat imediat, AFF propune ministrului Agriculturii să amâne adoptarea hotărârii de guvern privind ANT până la momentul în care şi al doilea ajutor poate fi adoptat, ca ambele măsuri să fie plătite simultan.

Asociaţia Forţa Fermierilor susţine că în cazul în care Guvernul va adopta doar ANT, există toate motivele să considere că „promisiunile lui Adrian Oros nu au însemnat decât o nouă păcăleală la adresa fermierilor” şi că Ajutorul COVID nu va fi acordat în acest an. „Acest lucru va însemna că producătorii de lapte din România vor rămâne cu o subvenţie din bugetul naţional de 1 euro pe cap de vacă. Adică, practic, niciun sprijin”, mai spun ei.

Ministrul Agriculturii a anunţat că Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT), subvenţie achitată de la bugetul de stat, va fi diminuată masiv pentru ca diferenţa de bani să fie transformată într-un ajutor financiar pentru contracararea efectelor economice ale pandemiei COVID.

‹ adv ›

Motivul pentru care o parte dintre crescătorii de bovine au convenit asupra acestei soluţii pentru „a ocoli” data de referinţă 2013 pentru plata ANT, care este obligatorie până în 2022, inclusiv.

„Această dată de referinţă, agreată cu Comisia Europeană, prevede că vor primi ANT toate animalele care erau în plată în 2013, indiferent dacă acestea se mai află, în prezent, în viaţă sau nu. Practic, o parte dintre crescătorii de animale luau bani pentru vaci care nu se mai aflau de mult timp în fermă”, explică reprezentanţii AFF.

Începând cu 2023, data de referinţă va fi 2018. În acest fel, micşorarea sumelor pe ANT şi direcţionarea diferenţei către un Ajutor COVID ar fi permis ca fermierii să primească bani exact pe animalele pe care le au acum.

„Situaţia este simplă pentru membrii noştri. Ministrul Oros trebuie să îşi arate buna-credinţă şi să se asigure că se adoptă simultan cele două măsuri de sprijin, prin care se certifică că banii tăiaţi de la ANT se regăsesc, pe bune, în alt ajutor pentru fermieri. Asta îl rugăm şi pe premierul Florin Cîţu, să fie alături de crescătorii de animale din România şi să aibă o discuţie cu ministrul Adrian Oros pentru a le demonstra fermierilor că intenţiile Guvernului sunt serioase. În caz contrar, avem toate motivele să credem că fermierii crescători de vaci din România vor rămâne fără ajutorul COVID în acest an. Zootehnia este o componentă esenţială a asigurării securităţii alimentare a României. Nu poţi asigura securitatea alimentară naţională cu cinci lei pe vacă, jucând alba-neagra cu soarta fermierilor români”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională din sectorul agroalimentar, care reprezintă intereselor tuturor sectoarelor din agricultură şi are, în rândul membrilor săi, toate categoriile de fermieri, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate şi de regiune geografică.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum hrănim vacile de lapte pentru o producție înaltă

Producția înaltă la vacile de lapte poate fi tractată...
‹ adv ›

Ecornarea la viței – metode recomandate în funcție de vârstă

Ecornarea la viței este o practică comună în majoritatea efectivelor de bovine, indiferent dacă sunt crescute pentru lapte sau...

Vaca Holstein – cea mai productivă rasă de vaci din lume

Rasa de vaci Holstein, cunoscută și sub denumirea de vaca Holstein Friză este, de-a dreptul, cea mai recunoscută și...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole