25.4 C
București
marți, 21 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii moldoveni vor să blocheze vama Siret din cauza cantității uriașe de...

Fermierii moldoveni vor să blocheze vama Siret din cauza cantității uriașe de cereale ucrainene care intră în România

Fermierii din zona Moldovei vor să blocheze vama Siret, din Județul Suceava. Sunt supărați de cantitatea uriașă de cereale din Ucraina intrată și rămasă în România. Spun că, din cauza concurenței neloiale a țării vecine și a lipsei de reacție a Uniunii Europene, sunt obligați să își vândă stocurile proprii de cereale cu prețuri mult mai mici decât estimau.

„Trebuie să înțelegem că acei oameni nu vând marfa, scapă în disperare de ea la orice preț. Ei acum vând în pierdere. Europa nu a rezolvat cu această legislație problema lor, a băgat banii în buzunarele traderilor și multinaționalelor”, spune fermierul Tiberiu Stan.

„Noi, înainte de a începe tranzitul, aveam o ofertă la grâu sau la porumb între 1,4 – 1,6 lei pe kilogram. La această dată a scăzut piața de așa manieră că noi avem acum sub 200 de euro per tonă, ceea ce reprezintă undeva la 0,95 – 1,1 lei per kilogram”, spune Ion Noțingăr.

În portul Constanța așteaptă peste 2.000 de camioane cu cereale iar cele din Ucraina au prioritate – o altă problemă pentru agricultorii români, ale căror livrări la export sunt întârziate.

„Putem spune că vom ajunge clar în situația în care să ne rugăm efectiv de cumpărători și de transportatori să ne trimită camioane pentru a putea livra marfa. Ori acest lucru va împinge prețul și mai în jos”, spune fermierul Cristian Stoica.

În această hală erau depozitate 2.800 de tone de grâu. În toamnă, o parte din cantitate s-a vândut cu 2 lei și 8 bani kilogramul iar recent diferența s-a dat cu 1,25 lei pe kilogram., spune reporterul Dana Costache.

„Factorii ăștia au dus la acest preț al grâului care este sub așteptări în acest moment”, Mihai Oancea.

„Pentru fermierii care nu sunt capitalizați în momentul de față înseamnă faliment. Pentru fermierii cu un nivel de capitalizare mediu sau ridicat, falimentul va veni în anul 2024, indiscutabil”, Gabriel Stanciu.

Conform statisticilor publicate de guvernul de la Kiev, în țară au intrat, anul trecut, cereale ucrainene în valoare de 1,24 de miliarde de dolari. România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria cer Uniunii Europene mai mulți bani pentru despăgubirea fermierilor afectați de importurile masive de produse agricole din Ucraina.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BTA: Ponderea centralelor fotovoltaice în reţeaua electrică din Bulgaria a crescut cu 115% în 2024

Ponderea ocupată de centralele fotovoltaice în reţeaua de transport...
‹ adv ›

Ghidul fermierului care cultivă floarea-soarelui. De la cultivare și îngrijire, la tratament, riscuri și recoltare

Particularități generale ale culturii de floarea-soarelui România se situează pe primul loc în UE, la suprafața cultivată cu floarea-soarelui și...

CFRO: Au început înscrierile în programul „Tineri Lideri pentru Agricultură”, Ediția 2024-2025

Clubul Fermierilor Români anunță că în prezent există o Comunitate de peste 300 de absolvenți, construită în cadrul Programului „Tineri Lideri pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole