Piaţa cerealelor, puternic influenţată de evenimentele din Ucraina primăvara trecută, s-a înscris treptat pe o tendinţă de normalizare a preţurilor, grâul şi porumbul revenind, atât pe Bursa din Chicago cât şi pe cea din Paris, la niveluri apropiate de cele din februarie anul trecut, potrivit unei analize realizate de consultanţii unei case brokeraj.
Recent, prelungirea acordului de export de grâne prin Marea Neagră cu 60 de zile a susţinut secvenţa descendentă a cotaţiilor.
Pe de altă parte, la nivel global, precipitaţiile abundente din Australia susţin al treilea an consecutiv record al producţiei de grâu, estimat la 39,2 milioane de tone, plus 7,7% faţă de anul anterior.
De asemenea, SUA s-au confruntat cu dificultăţi în transportul porumbului din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi. Asia, unde cerealele din Marea Neagră au cedat locul celor din Australia, în urma dificultăţilor logistice, de inspecţie şi de finanţare, era în căutarea unei alternative la porumbul devenit, astfel, mai scump.
Potrivit sursei citate, în februarie, unele exporturi din regiunea Mării Negre au fost reluate, iar preţurile din regiune au redevenit competitive faţă de cele australiene. Totuşi, rămân frâne (finanţarea, în special) în calea apetitului pentru grâu de origine rusă sau ucraineană.
În Europa, seceta pune probleme în diferite regiuni, mai severe în Spania, unele regiuni din Italia şi Portugalia, dar vizibile şi în Franţa, România şi Bulgaria. Vremea va fi un factor cheie în producţia agricolă a acestui an, iar importanţa sa continuă să crească, odată cu riscul unor perioade neobişnuite prelungite.
Potrivit sursei citate, competiţia puternică pentru exporturi şi oferta globală ridicată de grâu, estimată de IGC (International Grains Council) la 801 milioane de tone în 22/23 faţă de sezonul anterior au pus presiune pe preţuri.
În sezonul următor, 23/24, producţia totală de grâu, estimată la 787 milioane de tone, ar urma să genereze o scădere a stocurilor de 7 milioane de tone la finele sezonului.
Pe de altă parte, este foarte devreme pentru evaluări de precizie, iar tabloul se poate schimba cu uşurinţă, a menţionat consultantul.
Cu aproape 20 de ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.