20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE a ajuns la un acord privind obiective mai ambiţioase în domeniul...

UE a ajuns la un acord privind obiective mai ambiţioase în domeniul energiei regenerabile până în 2030

Negociatorii UE au ajuns la un acord joi privind ţinte mai ambiţioase pentru extinderea folosirii energiei regenerabile până în 2030, un element cheie al planurilor blocului comunitar de a lupta contra schimbărilor climatice şi a renunţa la combustibilii fosili din Rusia, transmite Reuters.

Statele membre UE şi Parlamentul European (PE) au convenit ca până în 2030 blocul comunitar să obţină 42,5% din energie din surse regenerabile, cum sunt cea eoliană şi cea solară, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter europarlamentarul Markus Pieper.

Acordul politic trebuie acum aprobat de Parlamentul European şi statele membre UE, înainte de a deveni lege. De obicei aceste voturi sunt o formalitate, fiind aprobate fără modificări.

‹ adv ›

Noua lege va înlocui actualul obiectiv al UE de a avea o pondere a surselor regenerabile în mixul de energie de 32% până în 2030.

Conform datelor actuale, în 2021, ponderea surselor regenerabile (eoliană, fotovoltaică şi biomasă) în mixul de energie al UE a fost de 22%. Această pondere variază foarte mult în rândul statelor membre, de la 63% în Suedia până la sub 13% în Luxemburg, Malta, Ţările de Jos şi Irlanda.

O trecere rapidă la energia regenerabilă este crucială dacă UE vrea să-şi îndeplinească obiectivele climatice. Blocul comunitar vrea să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, faţă de nivelul din 1990, şi să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Ţintele mai ambiţioase pentru extinderea folosirii energiei regenerabile şi-au sporit importanţa de la invadarea Ucrainei de către Rusia, UE făcând eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi de a avea energie produsă în mare parte local, cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Atingerea obiectivelor va necesita investiţii masive în capacităţile de producţie pentru energia eoliană şi solară şi în reţelele care să integreze energia din surse regenerabile.

Conform Comisiei Europene, investiţii suplimentare de 113 miliarde de euro în energie regenerabilă şi infrastructură pentru hidrogen vor fi necesare până în 2030, pentru stoparea dependenţei statelor membre UE de combustibilii fosili din Rusia.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFP: Supraproducţia de electricitate din surse regenerabile înseamnă din ce în ce mai multe ore cu preţuri negative

Pe fondul avansului energiei fotovoltaice şi eoliene, electricitatea a...
‹ adv ›

Reuters: Germania va modifica subvenţiile acordate pentru energia regenerabilă

Coaliţia guvernamentală din Germania se pregăteşte să revizuiască modul în care este subvenţionată energia regenerabilă, astfel încât producătorii vor...

EFE: Elveţienii au votat pentru un sistem de electricitate bazat pe energie regenerabilă

Elveţienii au votat duminică, în mare majoritate, cu ocazia unui referendum, o serie de măsuri pentru consolidarea rolului energiei...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole