17.6 C
București
joi, 23 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBTA: Bulgaria se alătură ţărilor vecine care cer măsuri urgente cu privire...

BTA: Bulgaria se alătură ţărilor vecine care cer măsuri urgente cu privire la importurile de produse agricole ucrainene

Bulgaria împreună cu Polonia, Ungaria, Cehia şi România cer măsuri urgente de răspuns din partea Uniunii Europene la problema importurilor de produse agricole ucrainene, a declarat miercuri preşedintele Bulgariei, Rumen Radev.

Preşedintele bulgar a răspuns la o întrebare a unui jurnalist cu privire la protestele în derulare ale producătorilor de cereale din ţara vecină care se plâng că cerealele ucrainene subminează produsele lor.

„Insistăm ca această problemă să fie reglementată în regim de urgenţă şi să fie acordat un sprijin adecvat producătorilor noştri care să compenseze pierderile pe care le înregistrează”, a spus Rumen Radev.

Preşedintele bulgar a precizat că a ridicat această problemă serioasă la Consiliul European, la preşedintele Comisiei Europene şi la preşedintele Consiliului Uniunii Europene.

Miercuri, cultivatorii de cereale din estul Bulgariei au blocat mai multe drumuri care fac legătură cu puncte de trecere a frontierei cu România precum şi porturile din Silistra, prin care sunt importate cereale din Ucraina.

Fermierii au protestat astfel faţă de liberalizarea importurilor de produse agricole din Ucraina la preţuri mici, ceea ce creează o situaţie gravă pentru agricultura din Bulgaria, precum şi faţă de refuzul traderilor de a cumpăra cereale şi oleaginoase din Bulgaria, toate acestea afectând competitivitatea producătorilor agricoli bulgari.

Protestatarii au afişat bannere pe care se putea citi: „Opriţi genocidul din agricultură”, „Vrem să fim fermieri competitivi” şi „Pământul Bulgariei hrăneşte poporul bulgar”.

Milen Koev, preşedintele Uniunii cultivatorilor de cereale din regiunea Dunării, a spus că aproximativ 50% din grâul, porumbul şi seminţele din floarea soarelui produse în regiunea Ruse stau în silozuri, în timp ce în anii precedenţi la acest moment al anului aproape toată producţia era vândută. Potrivit lui Milen Koev, protestele vor continua şi în următoarele două zile.

La rândul său, Radoslav Hristov, preşedintele Uniunii producătorilor de cereale din Tracia, a menţionat că aproximativ 40% din recolta de anul trecut a Bulgariei este încă în depozite, întrebându-se unde va fi pusă noua recoltă care ar urma să înceapă să fie recoltată peste trei luni.

„Suntem aici pentru că Bruxelles-ul nu vrea să ne asculte”, a spus Radoslav Hristov.

Vicepreşedintele Asociaţiei naţionale a producătorilor de cereale, Iliya Prodanov, a susţinut că producătorii bulgari trebuie protejaţi şi produsele lor promovate la preţuri corecte.

„În fiecare an producem aproximativ două milioane de tone de seminţe de floarea soarelui, din care între 5% şi 10% au fost vândute până acum în acest an. Aproximativ patru milioane de tone de grâu stau în depozite”, a spus Prodanov, adăugând că preţul de achiziţie este cu 40% sub nivelul costurilor.

Numai pe partea de seminţe de floarea soarelui, pierderile fermierilor se ridică la aproximativ 800 de milioane de leva.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BTA: Bulgaria susţine solicitările referitoare la majorarea ajutoarelor de minimis pentru fermieri

Bulgaria susţine solicitările referitoare la majorarea ajutoarelor de minimis...
‹ adv ›

Bulgaria primeşte 197 milioane de euro de la UE pentru modernizarea reţelei energetice

Comisia Europeană a anunţat că miercuri vor fi plătiţi 2,17 miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor energetice din nouă...

Bulgaria va suspenda importul de seminţe de floarea soarelui din Ucraina

Guvernul Bulgariei a fost de acord să oprească temporar importul de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, după protestele...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole