13.7 C
București
sâmbătă, 6 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTraderul de cereale Viterra vrea să renunţe la comerţul cu cereale ruseşti

Traderul de cereale Viterra vrea să renunţe la comerţul cu cereale ruseşti

Grupul Viterra, unul dintre cei mai mari traderi mondiali de cereale, intenţionează să iasă de pe piaţa din Rusia, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu şi ieşirea Viterra creşte incertitudinile cu privire la viitoarele livrări de produse agricole din zona Mării Negre. Viterra, o companie deţinută parţial de grupul elveţian Glencore, este unul din cei mai mari exportatori de grâu rusesc.

Informaţiile referitoare la plecarea Viterra vin în aceeaşi zi în care Ministerul rus al Agriculturii a informat că gigantul american Cargill Inc. va înceta să mai exporte cereale ruseşti începând din sezonul următor, care va începe la 1 iulie 2023.

Produsele agricole ruseşti nu sunt vizate de sancţiunile internaţionale impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei dar tranzacţiile cu Rusia sunt complicate de restricţiile impuse băncilor şi companiilor de stat ruseşti.

Unii traderi străini au început deja să îşi reducă activităţile din Rusia. De exemplu, Bunge Ltd. a anunţat la scurt timp după debutul războiului că va suspenda noile afaceri de export cu Rusia în timp ce Archer – Daniels – Midland Co. a anunţat şi el că îşi va reduce operaţiunile din Rusia, chiar dacă are o prezenţă limitată în Rusia.

În prima jumătate a sezonului 2022-2023, Viterra şi Cargill se numără printre primii şase exportatori de grâu rusesc. Cu toate acestea, Ministerul rus al Agriculturii a apreciat miercuri că orice loc gol de pe piaţă va fi ocupat de companiile ruseşti.

Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc şi Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domină industria mondială a tranzacţiilor cu cereale. Traderii de cereale fac profit din achiziţionarea, vânzarea, stocarea şi transportul recoltelor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Traderii de cereale Bunge şi Viterra vor fuziona în cadrul unei tranzacţii de 18 miliarde de dolari

Traderii americani de cereale Bunge şi Viterra au anunţat...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole