20.4 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUniunea Europeană anunță un sprijin pentru fermierii din statele destabilizate de afluxul...

Uniunea Europeană anunță un sprijin pentru fermierii din statele destabilizate de afluxul de cereale ucrainene, printre care și România

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului cu UE după invazia ţării de către Rusia, notează AFP.

Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”, a indicat executivul european.

Bruxellesul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane şi, în plus, autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, a precizat presei comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Propunerea este înaintată celor 27 de state membre care ar urma să decidă în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie, potrivit Bruxellesului care speră să facă primele plăţi până la sfârşitul lui septembrie.

UE a suspendat în mai anul trecut, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina, pentru a sprijini economia ţării atacate de Rusia şi – în domeniul agricol – pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căii maritime pe Marea Neagră.

Ca urmare, statele vecine din UE au înregistrat o creştere a sosirilor de porumb, grâu sau chiar seminţe de floarea soarelui, destabilizand pieţele locale în detrimentul fermierilor lor, a subliniat Wojciechowski.

Polonia şi Bulgaria suferă de o importantă „ofertă excedentară”  care afectează preţurile, în timp ce România, „nod al + coridoarelor de solidaritate +” pentru exportul producţiei ucrainene spre restul lumii, suferă de presiuni asupra structurilor sale logistice, a explicat el.

În schimb, Ungaria şi Slovacia nu au fost considerate suficient de afectate pentru a beneficia de acelaşi sprijin.

În ceea ce priveşte măsurile comerciale în favoarea Ucrainei şi posibila prelungire a acestora, „va fi mai uşor să se activeze o clauză de securitate” pentru a reduce anumite importuri dacă acestea ”cresc în mod disproporţionat”, a adăugat Wojciechowski.

„Vom continua să supraveghem îndeaproape efectul asupra păsărilor de curte, cărnii, ouălor, ca şi pentru cereale”, a menţionat comisarul european.

Războiul din Ucraina a contribuit, de asemenea, la creşterea preţurilor la îngrăşăminte şi combustibil.

Însă ajutorul anunţat luni nu este destinat să compenseze această inflaţie a costurilor pentru fermieri, împotriva căreia sunt deja prevăzute importante ajutoare de stat, a insistat Janusz Wojciechowski.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Parlamentul European a adoptat reforma pieţei energiei electrice din UE

Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerilor care...
‹ adv ›

Analiză: Producția de grâu ar putea scădea sub 9,5 mln de tone anul acesta, iar la porumb se estimează un record al ultimilor patru...

Analiștii Comisiei Europene estimează pentru 2024 că fermierii români vor genera în jur de 24,5 milioane de tone de...

FNGCIMM: Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus

Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole