Ministerul Agriculturii din Germania face presiuni pentru creșterea cantității de alimente organice în cantine și restaurante, urmărind ca până în 2030 să asigure agriculturii ecologice un procent de 30% din suprafața terenului arabil.
La sfârșitul anului 2021, coaliția guvernamentală din Germania a convenit ca, până în anul 2030, 30% din terenurile arabile să fie destinate agriculturii ecologice, depășind astfel nivelul obiectivului propus de UE, de doar 25%.
Pentru realizarea acestui obiectiv, noul acord anunțat de actualul guvern al cancelarului Olaf Scholz a propus revizuirea și extinderea strategiei agriculturii ecologice, prezentată inițial în 2019 de fostul ministru al agriculturii Julia Klöckner, din partea partidului conservator CDU.
În luna februarie, cu ocazia târgului BioFach de la Nürnberg, Silvia Bender, secretar de stat în Ministerul Agriculturii din Germania, a expus situația actuală a a progreselor înregistrate în cadrul strategiei.
În același timp, oamenii au nevoie de mai multe informații despre modul în care agricultura ecologică contribuie la protecția mediului și a climei.
Investiții în cercetare
Silvia Bender a mai vorbit, de asemenea, despre planificarea unui set de măsuri care includ consolidarea lanțurilor valorice ecologice și mai multe investiții în cercetarea agriculturii organice.
În viitor, de exemplu, 30% din bugetul de cercetare de care dispune ministerul va fi alocat cercetării în domeniul agriculturii ecologice.
Planul strategic al Germaniei pentru punerea în aplicare a politicii agricole comune (PAC) reformate, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, include mai multe măsuri de promovare a agriculturii ecologice.
Însă, potrivit Asociației germane a alimentelor ecologice, cunoscută sub numele de BÖLW, acestea ar fi insuficiente pentru atingerea obiectivului de 30%, și în lipsa unei susțineri financiare suplimentare, agricultura ecologică din Germania nu va putea depăși cota de 12% până în 2030.
Pentru ca tranziția către o agricultură mai ecologică să reușească, Ministerul Agriculturii trebuie „să includă agricultura ecologică în toate procedurile legislative – de la PAC la etichetare”, a explicat asociația într-un comunicat de presă.
Conform raportului, ponderea terenurilor cultivate ecologic din Germania a crescut cu puțin sub 4%, ajungând anul trecut la aproximativ 11% din totalul terenurilor arabile – o cifră care este încă departe de obiectivul de 30%.