Uniunea „Salvăm Ţăranul Român” solicită ajutor de minimis şi pentru fasole urcătoare, conopidă, gulii şi verdeţuri în cadrul schemei de sprijin care se acordă în acest an cultivatorilor de legume în spaţii protejate, dar şi suplimentarea bugetului alocat acestui program cu 15 milioane de euro.
Totodată, acesta consideră că fermierul trebuie să aibă posibilitatea de a merge pe o combinaţie de minimum două legume incluse în program pe suprafaţă de 0,1 hectare (exemplu 0,03 ha ardei lung plus 0,07 ha tomate sau orice altă combinaţie). „Cerem acest lucru deoarece proiectul de HG a apărut destul de târziu, iar fermierii şi-au făcut deja planurile de cultură sau chiar au plantat”, spune liderul USTR.
Solicitările fermierilor se referă şi la perioada de recoltare a speciilor de legume incluse în program, care nu este conformă cu realizarea acelor producţii într-un termen atât de scurt, iar cantităţile cerute spre a fi comercializate se pot realiza pe tot ciclul de vegetaţie. În acest sens, ei vor ca perioada de început de recoltare să nu fie confundată cu producţia totală obţinută spre a fi valorificată, urmând astfel să fie păstrate aceleaşi termene de valorificare ca la SCV.
Nu în ultimul rând, Uniunea cere suplimentarea bugetului total alocat cu cel puţin 15 milioane de euro, astfel încât totalul sumelor alocate în acest program să ajungă la 46 milioane de euro, iar în HG să fie specificat faptul că bugetul total va fi împărţit la toţi beneficiarii eligibili ai acestui program pe acelaşi principiu ca la SCV.
Uniunea „Salvăm Ţăranul Român” are 19 membri, respectiv federaţii, asociaţii şi cooperative din domeniul agricol.
Pe data de 23 martie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, anunţa într-o conferinţă de presă un ajutor de minimis de 2.000 de euro/1.000 metri pătraţi pentru legumicultorii care vor cultiva ardei, castraveţi, tomate, varză şi vinete în spaţii protejate.
Plafonul alocat pentru acest ajutor de minimis este de 150 de milioane de lei, adică în jur de 31 de milioane de euro.