5.2 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMerinos de Palas – oi productive și bine adaptate

Merinos de Palas – oi productive și bine adaptate

Ovinele prezintă interes economic datorită cerințelor de întreținere simple, valorificarea bună a furajelor, prolificitatea mare, durata gestației scurtă, obținerea a două fătări pe an, viteza de creștere dar și multe altele.

La nivel mondial sunt crescute în jur de 1300 de rase de oi. Acestea se clasifică după tipul morfo-productiv, care poate fi: lână, lapte, carne, pielicele, blănuri, seu.

Majoritatea raselor prezintă producții mixte, cea mai practicată find producția lapte-carne-lână.

‹ adv ›

În continuare vom vorbi despre Merinosul de Palas – o rasă autohtonă cu caracteristici impunătoare, bine adaptată la condițiile locale.

Descrierea rasei Palas

Merinosul de Palas a fost creat și omologat în 1960 la Institutul de Cercetări și Producție pentru Ovine și Caprine de la Palas-Constanța.

Caracteristicile oilor Palas:
  • Tip morfo-productiv – lână;
  • Conformație corporală armonioasă;
  • Corp masiv, lung, acoperit de blană deasă, de culoare alb-crem;
  • Greutatea medie de 64 kg la oi și 102 kg la berbeci;
  • Producția medie de lână: 6-7 kg la oi și 12-14 kg la berbeci;
  • Lungimea medie a lânii: 7,5 cm la oi și 9,3 cm la berbeci;
  • Lână fină – 20-24 microni, cu randament la spălare de 50-55%;
  • Perioada de lactație medie – 128 zile;
  • Producția de lapte pe lactație: 129 la fătări simple și 137 la gemelare;
  • Masa corporală la 9 luni: 42 kg femelele și 52 kg masculii;
  • Spor mediu zilnic la îngrășare: 180-200g;
  • Fecunditatea – 95%, prolificitatea – 111%.

După un efort de câteva decenii, în baza rasei Merinos de Palas au fost create două linii noi, cu producție specializată: de carne sau de lapte, care este ceva mai nou în industria creșterii ovinelor.

Citește și despre Cele mai populare rase de oi de carne. Descriere și imagini.

Palas-de-Carne

Linia a fost obținută în urma încrucișării oilor Merinos de Palas cu berbecii Ile de France și omologată în România în 2012.

Palasul de Carne poate concura la productivitate cu rasele renumite mondial, prezentând și avantajele de adaptare sporită la condițiile locale.

Caracteristicile cărnii sunt superioare, cu fibra fină, gust moale, culoare roz deschis și mai important – mirosul specific ”de oaie” este mai puțin pronunțat.

Caracteristica rasei Palas pentru carne:
  • Tip morfo-productiv – carne;
  • Greutatea medie de 60-65 kg la oi și 95-110 kg la berbeci;
  • Greutatea la naștere: 4,5-5,5 kg;
  • Greutatea la înțărcare (75-80 zile) – 22-24 kg;
  • Greutatea la 150 zile: mioare – 36-42 kg, berbecuți – 40-42;
  • Spor mediu zilnic la îngrășare: 280-320g;
  • Randamentul la sacrificare: 45-50%;
  • Carcase de calitate – clasele U și R din grila europeană SEUROP;
  • Greutatea cojocului de lână: 3-5 kg la oi și 4-5 kg la berbeci;
  • Lungimea medie a lânii: 7-10 cm;
  • Lână fină – 20-24 microni, cu randament la spălare de 52-54%;
  • Fecunditatea – 96-98%, prolificitatea – 126-130%.
  • Durata medie a ciclului estral – 18 zile;
  • Randamentul la sacrificare depășeste cu 12% media altor rase autohtone.

Berbecii de Palas de Carne sunt suprasolicitați pe piața creșterii de ovine pentru încrucișări de ameliorare, prezentând ca rezultat miei hibrizi cu potențial ridicat de producere de carne, viteză mare de creștere și consum redus de furaje.

Citește și despre Întreținerea oilor înainte și după fătare.

Important: În industria creșterii ovinelor pentru carne, scopul major este obținerea unui număr cât mai mare de miei, care ulterior vor fi supuși îngrășării.

Oile sunt dependente de sezon în ciclul reproductiv și prin o manipulare corectă putem ușor să asigurăm două fătări pe an.

Pentru stimularea căldurilor și a procesului de montă la oi se practică:
  • Reducerea zilei de lumină – cu 2 săptămâni înainte de monta planificată animalele beneficiază de întuneric și răcoare;
  • Flushing-ul – sau hrănirea stimulativă specifică sezonului de montă;
  • Introducerea berbecilor încercători.

Palas de Lapte

Linia a fost creată prin încrucișarea rasei autohtone Merinos de Palas cu rasele înalt-productive de lapte Awassi și Friza, și omologată în 2020.

Palasul de lapte prezintă producții competitive cu rasele de lapte renumite mondial, demonstrând în același timp capacități deosebite de adaptare la condițiile de mediu locale.

Se consideră că nicio rasă de ovine de lapte de import nu a putut fi adaptată local.

Berbecii de Palas de Lapte se folosesc intens în reproducere pentru încrucișări de ameliorare. De la aceștia se obțin oi hibrizi, cu o productivitate de lapte superioară raselor locale.

Caracteristicile rasei Palas pentru lapte:
  • Tip morfo-productiv – lapte;
  • Greutatea medie de 63 kg la oi și 105 kg la berbeci;
  • Greutatea la naștere: 3,5-4,0 kg;
  • Greutatea la 180 zile: mioare – 22-27 kg, berbecuți – 25-29;
  • Producția de lapte în 264 zile de lactație: 215 kg;
  • Lapte muls (marfă) – 140 kg, comparativ cu 30 kg la alte rase locale;
  • Conținutul mediu de grăsime – 5,8%, de proteină – 6,56%;
  • Natalitatea – 110%;
  • Miei înțărcați la 100 oi – 100 capete.

Linia cu Prolificitate Ridicată – Palas

Este o rasă creată mai recent, în curs de omologare. Pentru selecție s-a folosit rasa maternă Merinos de Palas cu rasele paterne Romanov, Ostfriză, Landrace Finlandez și Ile de France.

Rasa este utilizată pentru încrucișări de ameliorare a prolificității raselor locale.

Prolificul de Palas este apreciat pentru că se reproduce mai intens, asigurând un număr mare de miei, care ulterior vor da mai multă carne.

Se menționează și producția de lapte ridicată, care asigură capacitatea sporită de alăptare și respectiv numărul de miei viabili la momentul înțărcării.

Crescătorii susțin că animalele sunt mai puțin pretențioase la furajare și mai rezistente la condițiile de mediu.

Vezi aici despre Afaceri cu oi: Cum alegem o rasă cu o productivitate înaltă de carne și lână.

Caracteristici:

  • Prolificitate: 160-180%;
  • Miei înțărcați la 100 oi: 140-160 capete;
  • Sezon lung de reproducție;
  • Producția de lapte: 160-180 kg.

Prolificul de Palas este intens solicitat pentru încrucișări cu rasele locale, din care rezultă indici înalți de productivitate în asociație cu rezistența sporită specifică raselor autohtone.

Merinosul de Palas și liniile noi create ale acestuia se consideră rasă de top pentru creștere în regiunile noastre.

Animalele sunt căutate de crescătorii noi, ca rasă de profit, dar și de cei vechi pentru îmbunătățirea calităților turmei.

Pe piața locală cererea depășește cu mult oferta. Diferite surse indică prețul mediu de 700 lei românești pentru o femelă și 2500 lei pentru un mascul.

Citiți și despre Ectima contagioasă la oi și capre – simptome și tratament.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România interzice creșterea șinșilelor și nurcilor pentru blană începând cu 2027

Creșterea șinșilelor și nurcilor: O nouă lege, publicată în...
‹ adv ›

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru fermieri. Păsările suferă deoarece paraziții se înmulțesc rapid, afectând atât...

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole