Peste 700 de companii din România au reciclat şi au valorificat aproape 30.000 de tone de deşeuri, în perioada septembrie – decembrie 2022, reducând astfel nivelul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) cu mai mult de 29.000 de tone, conform unei noi platforme de calcul CO2 lansată de Clean Recycle pe piaţa locală.
Astfel, peste 700 de mari companii au introdus în perioada menţionată peste 46.000 de tone de deşeuri de ambalaje generatoare de emisii de CO2.
Companiile care au reciclat cele mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje în ultimele trei luni ale anului trecut au fost cele din retail, precum Metro Cash & Carry România sau Profi.
Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră, care are o contribuţie negativă în procesul încălzirii globale, contribuind semnificativ în procesul schimbărilor climatice. La nivelul Uniunii Europene a fost adoptată o strategie conform căreia ţările membre UE trebuie să reducă aceste cantităţi cu 55% până în 2030.
Până în 2050, strategia UE este de a ajunge la neutralitate climatică, adică de a ajunge la un echilibru între cei care generează emisii de carbon şi sistemele absorbante.
România a înregistrat în 2021 o cantitate de 79 de milioane de tone de emisii de carbon din toate industriile, în creştere cu 5 milioane de tone faţă de 2020.
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori.
Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a.