23.5 C
București
marți, 21 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExporturile de grâu ale Rusiei aproape s-au dublat în primele două luni...

Exporturile de grâu ale Rusiei aproape s-au dublat în primele două luni ale anului 2023

După un început lent de sezon, exporturile de cereale ale Rusiei au explodat în ultimele luni, în condiţiile în care cumpărătorii profită de preţul atractiv şi oferta consistentă rusească, transmite Bloomberg.

Livrările de grâu (principala cultură agricolă a Rusiei) aproape s-au dublat în perioada ianuarie-februarie comparativ cu primele două luni ale anului trecut, arată datele furnizate de firma Logistic OS.

Cumpărătorii de grâu au refuzat grâul rusesc la începutul sezonului, când preţurile nu erau aşa atrăgătoare, dar acum au început să revină după recolta mare de anul trecut care ajută grâul rusesc să se plaseze printre cele mai ieftine la nivel global.

Boom-ul recent demonstrează că vânzătorii ruşi au depăşit o parte din problemele de finanţare şi asigurări provocate de sancţiunile impuse Rusiei. Perspectivele cu privire la exporturile de cereale din Marea Neagră vor deveni mai clare peste aproximativ două săptămâni, după ce acordul care permite exporturile din Ucraina va trebui reînnoit.

Livrările de grâu din ambele ţări ajută la oprirea agravării inflaţiei mondiale și a preţurilor la produsele alimentare.

În prezent, există suficientă cerere pentru cerealele ruseşti. Livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie-februarie s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Logistic OS.

În paralel, cotaţiile futures la grâu au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la bursele de la Chicago şi Paris, iar volumele mari venite din Rusia ar putea plafona preţurile pentru restul sezonului, susţin analiştii de la Rabobank. Piaţa se aşteaptă, în general, ca acordul referitor la exporturile de cereale via Marea Neagră, care expiră la 18 martie, să fie reînnoit cu succes, adaugă analiştii de la Rabobank.

Alimentele nu au fost incluse pe lista sancţiunilor impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, dar restricţiile impuse băncilor şi companiilor de stat din Rusia au făcut tranzacţiile cu cereale mai complicate. Chiar dacă sute de mii de tone de îngrăşăminte ruseşti rămân blocate în porturile europene, exportatorii au putut să livreze cantităţi mari de cereale ruseşti.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Rusia ar urma să exporte 55 – 60 milioane de tone de cereale în sezonul 2022/2023

Ministerul rus al Agriculturii a anunţat joi că se...
‹ adv ›

Exporturile de îngrăşăminte din Rusia au crescut cu 70% în primele 10 luni din 2022

Veniturile Rusiei din exporturile de îngrăşăminte au crescut vertiginos anul trecut, în pofida unei scăderi a volumelor de vânzări,...

Rusia ar putea renunţa la cota impusă exporturilor de cereale

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, ar putea renunţa la cota impusă exporturilor de cereale, a anunţat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole