Cu aproape o lună și jumătate înainte de Paște, veștile nu sunt deloc de natură să-i liniștească pe oierii români, ci dimpotrivă, pentru că lipsește cererea, atât la intern, cât mai ales din partea partenerilor tradiționali externi. În alți ani, chiar și în februarie se căuta marfa românească, pe când acum se tot întârzie, ceea ce nedumirește pe toată lumea, scrie puterea.ro.
Nu este prima dată când avem de-a face cu o asemenea situație, întâlnită, de exemplu, și în perioada 2007-2009. Devine, însă, tot mai clar că în contextul actual este foarte greu să fii prezent pe piețele externe, din cauza concurenței tot mai puternice.
Concret, acesta spune că de vină pentru această situație ar putea să fie faptul că au rămas pe stoc miei mari de anul trecut, ceea ce întotdeauna a avut un impact negativ în piață. Până acum o lună și jumătate, de exemplu, erau sute de mii de miei disponibili.
La rândul lui, Dumitru Dinulescu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine „Păstorul Miorița” din Constanța, recunoaște și el că nu există cerere nici la intern și nici pe piața externă.
Pe site-urile de anunțuri, prețul pentru kilogram de miel în viu este de 20-22 lei, în timp ce carcasa ajunge la 40 lei/kg.
Arabii, salvarea crescătorilor
Acum cererea la intern este slabă chiar și de Paște, pentru crescători salvarea constituie exportul. Din păcate, de prea multe ori, însă, oierii pur și simplu se mulțumesc numai să scape de animale și nicidecum să mai țină la preț, de frică să nu rămână cu mieii.
România este un exportator important de ovine pe piața internațională, unde vinde anual peste două milioane de animale, în principal către statele arabe, potrivit datelor oficiale.
Piețele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reprezintă destinații foarte importante pentru crescătorii români. În ultimii ani, România a exportat în medie peste 1,6 milioane capete ovine anual în Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait și Israel.
În același timp, comerțul intra-comunitar a fost destul de activ, cu o medie anuală de peste un milion de capete în state membre ca Spania, Italia, Grecia, Franța sau Ungaria.
În primele 11 luni din 2022, România a exportat 2 141 869 ovine, în sumă de 246 milioane euro, principalele destinații fiind Iordania – 925 965 ovine (105,5 milioane euro), Arabia Saudită – 432 718 ovine (69,2 milioane euro), Grecia – 389 004 ovine (34,4 milioane euro), Italia – 179 682 ovine (15 milioane euro), Bulgaria – 62 010 ovine (6,6 milioane euro), potrivit datelor INS.