Condiţiile impuse producătorilor care nu sunt susţinute de realitate şi de sprijin financiar corespunzător nu vor face decât să ducă la reducerea producţiei agricole şi ne vor abate de la obiectivul primordial al Politicii Agricole Comune, de a asigura securitatea alimentară în Uniunea Europeană şi în afara acesteia, a afirmat, miercuri, la evenimentul internaţional Romanian Agri Trade Summit, Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană (UE).
„De multe ori uităm rolul esenţial al sectorului agroalimentar şi riscăm să stabilim condiţii pentru producători care, dacă nu sunt susţinute de realitate şi de sprijin financiar corespunzător, nu vor face decât să ducă la reducerea producţiei agricole abătându-ne, astfel, de la obiectivul primordial al Politicii Agricole Comune, acela de a asigura nu doar securitatea alimentară în Uniunea Europeană şi în afara Uniunii, dar mai ales să ofere produse de calitate accesibile tuturor categoriilor de consumatori europeni.
Fermierii europeni au o sarcină complexă care, pe lângă asigurarea unei producţii menite să garanteze securitatea alimentară, presupune şi gestionarea durabilă a zonelor rurale, astfel încât prin tehnologiile aplicate să contribuie la reducerea impactului de mediu, la atenuarea schimbărilor climatice, la creşterea biodiversităţii şi, într-un cuvânt, la tranziţia verde a agriculturii. Odată ce producţia agricolă a fost realizată cât mai durabil, revine, desigur, comercianţilor sarcina să susţină preluarea şi transferul acesteia, mai ales către zonele care se confruntă cu deficit şi riscuri pentru securitatea alimentară”, a declarat Irimescu.
Potrivit oficialului, oferta agricolă la export ar trebui să fie mai diversificată pentru echilibrarea balanţei comerţului agroalimentar al României.
„Ar fi util ca oferta agricolă la export să se diversifice, să includă cât mai multe produse procesate, care ar putea contribui la echilibrarea balanţei comerţului agroalimentar al României. Noile orientări politice ale Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului şi climei aduc noi obligaţii şi standarde mai înalte de mediu, care nu vizează doar producţia agroalimentară, dar cu certitudine şi comerţul.
În acest sens se propune dezvoltarea lanţurilor scurte, acolo unde este posibil, care să conducă la reducerea amprentei de carbon, inclusiv pentru schimburile comerciale. Ca urmare, şi sectorul comerţului trebuie să aibă în vedere reducerea preţului de carbon şi creşterea eficienţei. Sunt provocări deosebite care vizează nu doar producţia, ci şi schimburile cu produse agroalimentare.
Revenind la importanţa României pentru producţia şi comerţul cu cereale, trebuie subliniat că România nu a oferit şi nu oferă doar cantităţi importante de cereale şi oleaginoase la export, dar a şi facilitat tranzitul unor mari cantităţi de cereale şi oleaginoase ale fermierilor ucraineni către Uniunea Europeană şi către terţe ţări. În lipsa unui flux comercial constant, fermierii ucraineni nu ar reuşi să-şi valorifice producţia şi să-şi continue activitatea, contribuind la asigurarea securităţii alimentare la nivel mondial.
Dar importurile libere şi tranzitul unor cantităţi importante de cereale şi produse oleaginoase din Ucraina au avut şi efecte colaterale asupra producătorilor români şi a comerţului agroalimentar din România”, a explicat Achim Irimescu.
Peste 400 de specialişti din 13 ţări au participat, miercuri, la prima ediţie a Romanian Agri Trade Summit, eveniment organizat la Bucureşti.