10.2 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri Agricole7 din 10 cei mai mari exportatori de lactate din România -...

7 din 10 cei mai mari exportatori de lactate din România – firme cu capital străin

Clasamentul celor mai mari exportatori de lapte şi produse lactate din România, în primele zece luni din 2022, este dominat de companii cu capital străin, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică, citate de Ziarul Financiar, notează Mold-street.

Astfel, lider este Fabrica de Lapte Braşov, producătorul lactatelor Olympus, care face parte dintr-un grup controlat de familia Sarantis din Grecia.

Aceasta este urmată trei companii multi­naţionale şi anume: Danone (Danone Franţa), Hochland România (Hochland Germania) şi Lactitalia, parte a grupului italian F.lli Pinna.

Fabrica Prodlacta din Braşov, deţinută de grupul de companii JLC (Jardan Lapte Company) din Republica Moldova, se află pe locul 5 în topul celor mai mari exportatori de lactate din România.

Prodlacta din Braşov, parte a grupului JLC controlat de familia Jardan, se află pe locul 5. De notat că datele din raportul pentru 2021 arată că exporturile Prodlacta au o cotă de peste 26% din cifra de afaceri a Prodlacta şi acestea sunt efectuate inclusiv în Republica Moldova.

Analiza relevă că doar trei afaceri româneşti şi-au găsit loc printre principalii 10 exportatori de lactate. E vorba de Fairy Dairy din Arad, Almera International din Bacău şi Ferma cu Omenie din Alba.

Potrivit datelor statistice anual, România exportă lapte şi produse lactate în valoare de circa 152 de milioane de euro.

Principa­lele pieţe de export sunt Bulgaria, Anglia, Germania şi Italia, la care se adaugă ţări din Balcanii de Vest.

Exporturile din România sunt însă de patru ori mai mici decât importurile, dar cu toate acestea brandurile româneşti încep să se uite către alte pieţe.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Programul Tomata și Programul usturoiul românesc – MADR anunță suportul pentru 2024

Programul Tomata și Programul usturoiul românesc continuă și în...
‹ adv ›

Schemă de ajutor de stat de aproximativ 390 mln de lei pentru sectorul creșterii animalelor

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o Hotărâre prin care sectorul creşterii animalelor va beneficia în 2024 de...

Guvernul alocă 600 mln de lei pentru sprijinirea fermierilor

Guvernul va aproba joi alocări de aproape 600 de milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de tomate, cartofi şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole