Tinerii fermieri din grupul Agrinnovator au prezentat joi, la întâlnirea cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, o propunere de politică publică referitoare la pregătirea unui număr de 1.500 tineri care să digitalizeze cel puţin o mie de ferme din România, în vederea transformării agriculturii româneşti.
În opinia sa, specialiştii în informatică agricolă pot fi tineri cu studii medii, dar pasionaţi de tehnologie, cu precădere din mediul rural, care să participe la digitalizarea fermelor.
Alin Luculeasa a absolvit Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi administrează în prezent propria fermă de 70 de hectare, dar în paralel este angajat la ferma unchiului său – Evel-H Company – înfiinţată în urmă cu 22 de ani, o fermă de peste 2.200 de hectare de cultură mare. În urmă cu 7 ani a demarat digitalizarea în fermă.
Întâlnirea cu ministrul Agriculturii a fost realizată pentru a propune acest proiect, rezultat şi structurat din analiza Agrinnovator, în vederea susţinerii sale la nivel naţional şi european.
În ceea ce priveşte bugetul necesar implementării acestui proiect, acesta a fost estimat la aproximativ 102 milioane de euro, împărţit în 3 componente bugetare, respectiv partea de recrutare şi şcolarizare – 15 milioane de euro, suportul financiar la salarizare – 85 milioane de euro şi costuri administrative de implementare – 2 milioane de euro.
Datele prezentate de acesta ca şi concept financiar vizează trei elemente: oprirea integrală a costurilor de recrutare şi de şcolarizare, asistenţă financiară la salarizare, în mod descrescător, pe o perioadă de 5 ani şi, foarte important un salariu mediu net motivant pentru specialistul în informatică agricolă, bugetat undeva în jurul valorii de 1.500 de euro pe lună, astfel încât acesta să atragă tinerii să trăiască şi să lucreze în mediul rural.
Agrinnovator este un think tank format din tineri fermieri care promovează practicile moderne de agricultură sustenabilă, atât în rândul fermierilor cât şi către autorităţi.
În noiembrie 2022, grupul a lansat prima propunere de politică publică – programul Specialist în Informatică Agricolă pentru formarea capitalului uman specializat care să accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de mâine, crescând totodată numărului tinerilor implicaţi în sectorul agricol.