TSE Energy, principalul jucător independent pe piața energiei solare din Franța, și Alianța BFC, o uniune a cooperativelor agricole, anunță rezultate foarte încurajatoare pentru prima recoltă de soia sub agrivoltaice.
Într-un mod simplu explicat, agrivoltaicele ar putea fi reprezentate drept o copertină dotată cu panouri solare rotative instalate la 5 m deasupra terenului agricol. Metoda inovativă este promovată activ în ultimii ani, cu toate că a provocat mai multe suspiciuni în rândul fermierilor.
La același subiect, v-ar putea plăcea articolul Agrivoltaicele devin tot mai populare. Vezi ce presupune integrarea conceptului în ferme.
Astfel, companiile producătoare vin să aducă rezultate ce le-ar spori încrederea. Construcția primului agrivoltaic în Amance din Haute Saône a fost finalizată în iunie 2022.
Acesta produce 3,2 GWh pe an, adică, potrivit estimărilor companiei, echivalentul consumului a 1350 de locuitori.
Echipele agronomice de la Alianța BFC și TSE, însoțite de fermier, au semănat soia la începutul lunii iunie 2022 pe o suprafață de 3 ha acoperită de agrivoltaice și 2 ha în calitate de variantă de control pentru a demonstra relevanța și eficacitatea agrivoltaicelor.
Pentru această primă încercare, au fost semănate și recoltate 6 soiuri diferite de soia, iar rezultatele ar fi foarte încurajatoare:
- A fost observată o bună creștere vegetativă a soiei, cu înflorire, fertilizare și maturare fiziologică normale.
- Cele 6 soiuri testate, ale căror maturare este mai mult sau mai puțin rapidă, au prezentat o diversitate de comportament și randamente: până la 25% diferență de producție sub agrivoltaice și 19% la martor.
- În ciuda unei puternice eterogenități a mediului și în special a solului, datele obținute, în special pentru soiul Soprana, anunță rezultate extrem de promițătoare pentru recoltele viitoare: nicio diferență semnificativă pentru randamentul total și numărul de păstăi de soia în exterior și sub agrivoltaice, însă o greutate mai mare a 1000 de boabe sub agrivoltaice.
- Agrivoltaicele oferă, de asemenea, o mai bună protecție împotriva stresului termic în timpul căldurilor: temperatura maximă observată sub acestea a fost cu 1,2°C mai mică decât în zona de control.
- Solul de sub agrivoltaice este mai rece și reține mai bine umiditatea: în medie, citirile indică cu -3,5°C la 30 cm adâncime în centrul agrivoltaicelor din iunie până la jumătatea lunii august.
- Potențialul hidric este superior la umbră: la momentul înfloririi și începerea umplerii boabelor, soia din zona de control se afla în stare de stres hidric, spre deosebire de soia de sub agrivoltaice.
- Agrivoltaicele au efect protector în caz de grindină:
În urma recoltării de soia, pe loturile Amance a fost semănată o cereală păioasă. Acest nou experiment este încă în curs de desfășurare cu echipele agronomice ale TSE și Alianța BFC, precum și de către INRAE, ca parte a planului France Relance 2030, care va studia radiația fotosintetic activă directă și difuză sub agrivoltaice.