7.3 C
București
marți, 27 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRusia se pregăteşte să exporte cantităţi mari de motorină înainte de intrarea...

Rusia se pregăteşte să exporte cantităţi mari de motorină înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor UE

Exporturile de motorină realizate de Rusia pe cale maritimă urmează să înregistreze o creştere semnificativă în această lună, în condiţiile în care aceasta se grăbeşte să îşi trimită carburanţii pe piaţă înainte de intrarea în vigoare a unui embargou UE, la începutul lui februarie, transmite Bloomberg.

Potrivit unor date din industria petrolieră consultate de Bloomberg, livrările de motorină din principalele porturi ale Rusiei de la Marea Baltică şi Marea Neagră ar urma să urce până la 2,68 milioane de tone în luna ianuarie, ceea ce înseamnă o creştere de 8% comparativ cu livrările planificate pentru decembrie, fiind cele mai mari exporturi înregistrate în ultimii trei ani.

Apropiatul embargou impus de UE pentru importurile de motorină din Rusia are potenţialul de a fi mai perturbator decât interzicerea achiziţiilor de ţiţei rusesc livrat prin intermediul tancurilor petroliere, având în vedere că blocul comunitar este de mult timp dependent de livrările ruseşti de motorină şi viceversa, UE este o piaţă importantă pentru Rusia.

Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petrolier ruseşti pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023. Blocul comunitar, care are un deficit structural de motorină, şi-a făcut stocuri în avans, importând cargouri de motorină atât din Rusia, cel mai mare furnizor al său extern, dar şi din Asia şi Orientul Mijlociu.

De cealaltă parte, după ce piaţa europeană va fi închisă pentru produsele rafinate din Rusia, companii precum Rosneft şi Lukoil vor fi nevoite să îşi livreze motorina la distanţe mult mai mari, aceasta dacă vor putea închiria tancurile petroliere curate de care vor avea nevoie, ceea ce le va eroda profitabilitatea.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bloomberg: Probleme cu producţia de motorină la nivel mondial

Companiile de rafinare din întreaga lume nu pot să...
‹ adv ›

Motorina a ajuns la prețul de la începutul războiului din Ucraina

Motorina standard s-a ieftinit din nou și prețul minim astăzi în România era de 7,66 de bani pe litru,...

Prețul motorinei coboară la cel mai scăzut nivel din ultimele 9 luni

Motorina standard s-a ieftinit din nou și cel mai mic preț la care poate fi achiziționat un litru de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole