17.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea: În PNS 2023-2027 avem peste 100 de forme de sprijin şi...

Daea: În PNS 2023-2027 avem peste 100 de forme de sprijin şi toate sunt aşteptate de fermierii români

Planul Naţional Strategic (PNS) al României pentru perioada 2023 – 2027, care are o alocare financiară de 15,8 miliarde de euro, a primit miercuri aprobarea Comisiei Europene, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit ministrului de resort, Petre Daea, PNS 2023 – 2027 este „un plan naţional bun, bine echilibrat şi bine construit”, care conţine peste 100 de forme de sprijin ce răspund nevoilor pe care le au fermierii români.

„PNS are alocată o sumă de 15,8 miliarde de euro şi este structurat pe cei doi piloni – plăţi directe şi dezvoltare rurală. Sigur, cei mai mulţi bani vor fi pe plăţi directe. Nu trebuie să neglijăm faptul că perioada 2021 – 2022 a fost o perioadă de tranziţie, în care am consumat banii din exerciţiul financiar 2021 – 2027, practic din acest plan, pe modelul şi pe măsurile care au fost stabilite până acum. În PNS 2023 – 2027 avem peste 100 de forme de sprijin şi toate sunt aşteptate de fermierii români”, a declarat, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Acesta a susţinut că au fost făcute deja actele normative care asigură implementarea PNS, iar în prezent se află în plin proces de modificare a softului agenţiilor de plăţi.

„Trebuie să modificăm şi softul, pentru că este foarte important, e alt concept, sunt alte legături, alte conexiuni. Suntem în plin proces de realizare a softului pentru anul viitor, pentru că trebuie să depunem cererile în primăvară şi dăm drumul cât mai repede cu putinţă, să putem pune în mişcare banii europeni atât de necesari. Şi noi ştim să-i luăm. În agricultură, banii europeni s-au luat de fiecare dată şi eu doresc ca niciun cent să nu rămână în afară graniţei”, a subliniat Daea.

Ministrul Agriculturii a reamintit că PNS 2023 – 2027 a fost încărcat pe platforma Comisiei Europene în data de 18 octombrie 2022, România fiind pe ultimul loc la depunerea acestui document, însă, în urma îmbunătăţirilor aduse, a ieşit un Plan Naţional Strategic bun, apreciat de forul european.

„În data de 18 octombrie, am încărcat pe platforma Comisiei, Planul Naţional Strategic al României, practic s-a validat atunci din punct de vedere tehnic (…). Până la validarea formală, nu am stat deloc. Am făcut actele normative care asigură implementarea PNS. Am fost pe ultimul loc la depunere, pentru că de 2 ani de zile nu s-a făcut nimic, iar acum am reuşit să recuperăm ceea ce aveam de recuperat, să modificăm ceea ce era de modificat, să rectificăm şi să îmbunătăţim din punct de vedere al conceptului, în aşa fel încât cele 372 de observaţii au fost modelate, iar aprecierea Comisiei a fost că este un plan naţional bun, bine echilibrat, bine construit şi e făcut în aşa fel încât să răspundă nevoilor pe care le au fermierii români”, a adăugat Petre Daea.

Prezentarea în detaliu a Planului National Strategic (PNS) al României pentru perioada 2023-2027 va fi făcută miercuri de ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul MADR, începând cu ora 15:00.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...

Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, fără înscrierea dosarelor în SIMM

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole