15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSchemă tratament tomate – sfaturi pentru a evita riscurile

Schemă tratament tomate – sfaturi pentru a evita riscurile

Cultura de tomate este una dintre cele mai răspândite, astfel încât spectrul de boli și dăunători ce pot afecta plantele la fel este mare.

Pe parcursul vegetației tomatelor, pot fi realizate diferite tratamente pentru cultură. În continuare, vom prezenta schema de tratament recomandată la tomate după care vă puteți orienta, dar, mai întâi de toate, aș dori să menționez câteva aspecte importante în cultivare, astfel încât să reduceți la minim riscurile de dezvoltare în masă a bolilor și dăunătorilor, iar eficiența tratamentelor realizate să fie maximă.

Există practici simple ce au confirmat că, odată realizate, asigură prevenirea patogenilor. Principalele dintre acestea sunt:

‹ adv ›

La cultivarea tomatelor în sere sau solar:

  • Utilizați semințe de calitate, tratate.
  • Înlăturați resturile vegetale după cultură.
  • Dezinfectați substratul sau înlocuiți-l. Puteți realiza dezinfecţia solului cu aburi timp de 1 oră la 95°C.
  • Carcasa, materialul de acoperire la fel pot fi dezinfectate.
  • Evitați plantările dese și realizați lucrări cum ar fi copilitul, palisarea la timp – acest lucru va permite o circulație mai bună a aerului, respectiv reducerea condițiilor favorabile de dezvoltare a bolilor. Detalii despre plantarea tomatelor aici.
  • Respectați regimul de irigare – mediile prea umede sunt propice pentru dezvoltarea bolilor, prea uscate, de obicei, sunt preferate de dăunători. Detalii despre irigarea roșiilor aici.
  • Aerisiți regulat sera/solarul. Un regim corect de ventilare reduce riscurile.

În plus, este important să respectați asolamentul, măsură mai ușor de realizat în câmp deschis. Nu plantați roșii după cartofi, ardei, vinete și alte solanacee, precum și căpșun.

Varza, castraveții, leguminoasele, ceapa vor fi premergători buni. Detalii despre asolamente recomandate la cultura legumelor pe acest link.

Important! În anii cu schimbări climatice spre încălzire și secetoși, dezvoltarea dăunătorilor se accelerează semnificativ, numărul de generaţii se poate mări, în urma dezvoltării mai rapide a fiecărui stadiu de dezvoltrare. Respectiv, e primordială monitorizarea permanentă a culturii.

În cazul dăunătorilor, un rol important în monitorizare îl au capcanele – lipicooase, cu feromoni, luminoase.

Înainte de a realiza tratamente pentru combaterea celor mai periculoși dăunători, ar fi bine să cunoaștem pragul economic de dăunare:

Prag economic de dăunare (PED) – nivelul populației de organisme dăunătoare care produc pierderi justificate din punct de vedere economic, superioare costurilor totale ale tratamentelor cu produse de uz fitosanitar.

La cultura de tomate, majoritatea autoritorilor indică următoarele PED-uri:

Schemă tratament tomate

În continuare, este prezentată o schemă orientativă de tratament la cultura de tomate, elaborată în baza recomandărilor din Protecția intergrată a culturilor solanacee și reziliență la schimbările climatice (Autori: Asea Timuș, Anatolie Fală), în care sunt menționate principalii patogeni ce apar într-o anumită fază de vegetație a culturii și unele produse ce pot fi utilizate pentru menținerea sub control a acestora.

V-ar putea fi util și articolul Bolile la tomate – cum le deosebim.

Important este să luați în calcul că fiecare câmp și an au particularitățile lor, astfel nu poate fi aplicată o schemă unică eficientă an de an.

Chiar dacă ați identificat un produs foarte eficient pentru combaterea unei boli sau dăunător, este recomandată alternarea acestuia cu un alt produs ce conține o altă substanță activă. În acest mod, poate fi evitată dezvoltarea rezistenței.

La același subiect, găsiți informații despre Acarieni dăunători ai plantelor – cum recunoaștem atacul. Tratamente.

Musculița albă de seră – dăunător de temut la legume.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole