Măsuri contraproductive în sectorul forestier, precum plafonarea preţurilor lemnului de foc, a condus, în 2022, la o criză de aprovizionare a populaţiei cu lemn de foc şi o scădere dramatică a producţiei în industria lemnului, de 16% în septembrie, anul curent, faţă de aceeaşi lună din septembrie 2021, cu închideri de capacităţi mari de producţie, atrage atenţia Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn.
În viziunea specialiştilor, evoluţiile în curs, cu volum redus oferit la licitaţiile principale de către Romsilva, preţuri de pornire la licitaţii adesea duble faţă de preţurile de referinţă şi amplificarea blocajului aplicării amenajamentelor silvice în procedura de evaluare de mediu, nu sunt pozitive, dimpotrivă.
Potrivit sursei citate, efectele blocajului de pe piaţa lemnului au fost multiple:
lipsa produselor din oferta retailerilor;
creşterea preţurilor prin facturarea separată de către retaileri a lemnului de foc şi serviciilor de tăiere, despicare, paletizare, distribuţie;
apariţia unor preţuri speculative, în condiţiile deficitului de ofertă;
lipsa ofertei de lemn de foc cu provenienţă legală a creat piaţă pentru lemnul provenit din tăieri ilegale.
Astfel, indicii producţiei industriale comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă faptul că producţia în industria lemnului este de doar 88%, pe primele nouă luni din 2022, comparativ cu 2021, iar în luna septembrie a acestui an de 84% în comparaţie cu datele din anul precedent.
În ceea ce priveşte pădurile, în acest an, deficitul de resursă a fost una dintre cauze blocajului administrării a minimum 10% din suprafaţa forestieră a României, prin blocarea aplicării amenajamentelor silvice prin procedura de evaluare de mediu.
Reprezentanţii Prolemn susţin că datele din Inventarul Forestier Naţional evidenţiază o suprafaţă a pădurilor din România în creştere, un stoc de masă lemnoasă pe picior de 2,3 miliarde metri cubi şi o acumulare medie anuală netă de 26 milioane mc de lemn nerecoltat.
Specialiştii Prolemn sunt de părere că măsurile corecte, în situaţia de deficit de resursă de pe piaţa lemnului, pentru asigurarea necesarului sunt:
Punerea în piaţă a unui volum de masă lemnoasă la nivelul posibilităţii stabilite de amenajamentele silvice;
Implementarea unei proceduri funcţionale de evaluare de mediu, aplicabile pentru viitor, cu măsuri de tranziţie pentru amenajamentele care se aplică în prezent astfel încât să nu existe blocaje;
Preţuri de pornire la licitaţie stabilite corect, în baza preţurilor de referinţă, pe fundamente economice;
Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor lemnului de foc, peleţilor şi bricheţilor trebuie abrogată imediat pentru a nu mai produce efecte contrare, urmând ca ulterior să se adopte măsuri de sprijin reale.
Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicaţii industriale.
Constituită în 2020, Asociaţia numără, în prezent, peste 30 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului.