16 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul grâului a scăzut marți, în condiţiile în care exporturile de grâu...

Prețul grâului a scăzut marți, în condiţiile în care exporturile de grâu ale Ucrainei au continuat

Cotaţiile futures la grâu au scăzut marţi, după ce anterior au atins cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, în condiţiile în care exporturile de grâu ale Ucrainei au continuat, în pofida deciziei Rusiei de a se retrage din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, transmite Reuters.

„Chiar dacă Rusia s-a retras din acordul privind coridorul de export în Marea Neagră, există în continuare livrări de cereale din Ucraina”, susţin analiştii firmei de consultanţă Hightower.

În jurul orei 03:38 GMT, cel mai tranzacţionat contract la grâu la bursa Chicago Board of Trade (CBOT) era în scădere cu 0,6%, până la 8,77 dolari per bushel, după ce luni a urcat până la 8,93 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămânii.

De asemenea, cotaţia la porumb a scăzut şi ea marţi dimineaţa cu 0,1%, până la 6,90 dolari per bushel.

Livrările de cereale din Ucraina au atins luni un nivel record, în cadrul unei iniţiative sprijinite de ONU şi destinată reducerii problemelor mondiale de aprovizionare cu alimente, în pofida faptului că Rusia a atras atenţia asupra riscurilor continuării acestei iniţiative după retragerea sa din acord.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că ţara sa va continua să exporte cereale din porturile de la Marea Neagră.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că livrările de cereale din porturile ucrainene ar putea fi întrerupte din nou. Asiguratorul londonez Ascot a decis să suspende acoperirea oferită pentru noi livrări care utilizează coridorul de export din Marea Neagră, până când va avea o situaţie mai clară cu privire la situaţia de acolo, a declarat un director de la Ascot.

Moscova şi-a anunţat sâmbătă decizia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei ruseşti din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.

Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU.

Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Seara s-a încheiat cu creșteri semnificative la majoritatea cerealelor! Așa că mai ușor cu propaganda asta negativă și de doi lei din spațiul media ce tot pe noi fermierii ne dezavantajează,domnișoara Elena!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la...
‹ adv ›

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...

Piața mondială agricolă: Cotațiile la cereale, în creștere

Prețurile la cereale – grâu, porumb, dar și la rapiță sunt în creștere, pe fondul vremii capricioase care naște temeri privind...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole