Producerea legumelor devine tot mai problematică, condițiile vremii fiind din ce în ce mai favorabile pentru dezvoltarea bolilor sau dăunătorilor.
În mare parte, culturile sunt protejate realizând tratamente cu produse atât în sistem convențional, cât și ecologic, pentru ultimul fiind produse special concepute cu impact minim asupra mediului.
În acest articol, prezentăm câteva reguli importante de care ar trebui să țineți cont pentru a reduce condițiile favorabile de dezvoltare sau înmulțire a bolilor și dăunătorilor.
1. Un sol sănătos asigură plante sănătoase
Prima regulă este cât se poate de simplă, dar care nu poate fi nerespectată. Solurile bogate în materie organică și biologic active au un efect fundamental de inhibare a bolilor și contribuie la o creștere echilibrată a plantelor și la obținerea unor plante rezistente.
Astfel, ele constituie baza pentru dezvoltarea sănătoasă a culturilor.
Optați pentru îngrășăminte organice, utilizați îngrășăminte verzi asigurând cât mai multe resturi vegetale necesare pentru dezvoltarea organismelor din sol, iar până și imunitatea plantelor crescute într-un astfel de sol va fi mai bună.
2. Alegeți soiuri rezistente și semințe sănătoase
În agricultura ecologică se utilizează semințe certificate eco. Atunci când planificați să cultivați un anumit soi sau vă interesează o anumită varietate, analizați cât de adaptate sunt condițiilor și dacă sunt rezistente sau tolerante la bolile cu care de obicei vă confruntați.
Utilizarea unor soiuri rezistente sau tolerante, adaptate la locul de creștere, este o măsură decisivă pentru reducerea la minimum a utilizării produselor de protecție a plantelor.
Soiurile destinate agriculturii ecologice ar trebui să aibă următoarele caracteristici:
- Rezistență la bolile transmise prin sol și prin semințe
- Dezvoltare rapidă a plantelor tinere
- Capacitate mare de suprimare a buruienilor
- Utilizarea eficientă a nutrienților disponibili cu ajutorul unui sistem radicular dezvoltat și simbiozei cu organismele din sol
- Potrivirea pentru locul de creștere (cerințe de temperatură, durata zilei, perioada de cultivare)
- Caracteristici de calitate.
În agricultura eco este permisă tratarea semințelor cu apă fierbinte, abur sau oțet.
3. Respectați asolamentul
Asolamentul este un alt aspect important ce permite să reducem gradul de infestare. Alegând culturile corect, astfel încât acestea să nu aibă boli sau dăunători comuni importanți și cultivându-le responsabil, atingem obiectivul.
Sfaturi de bază la elaborarea asolamentelor sau planificarea rotației culturilor:
- Mențineți o rotație sistematică a culturilor de cel puțin 4 ani.
- Respectați perioadele minime de cultivare a speciilor cu boli și dăunători comuni.
- Respectați distanța dintre sole între culturile din anul precedent, timpurii și târzii, din aceleași familii de plante și specii cu probleme comune.
- Țineți cont de necesarul de nutrienți al culturilor atunci când planificați asolamentul (culturile care consumă mulți nutrienți se cultivă după leguminoase și înainte de culturile care consumă puțini nutrienți).
Mai multe detalii despre cum alegem speciile de legume potrivite pentru următorul an în funcție de asolament, găsiți pe acest link.
4. Alegerea locului potrivit pentru cultivare
Plantele sunt mai rezistente în locul lor natural și preferat. Condițiile climatice și pedologice favorabile unei culturi ajută la o bună dezvoltare a rădăcinilor și a frunzelor și favorizează o creștere rapidă.
De ce se va ține cont la alegerea locului?
- Țineți cont de condițiile climatice regionale și locale, cum ar fi temperatura medie anuală, precipitațiile și riscul de îngheț târziu/timpuriu.
- Țineți cont de microclimatul unui teren. Evitați locurile umede, cum ar fi văgăunile sau marginile pădurilor. Sunt preferabile locurile însorite și deschise.
- Renunțați la cultivarea unei culturi în cazul în care există un risc ridicat de infestare cu un dăunător periculos din regiune.
- Țineți cont de tipul de sol atunci când alegeți o cultură. Evitați solurile grele și înnămolirea și fiți atenți la valoarea pH.
5. Respectați termenul optim de semănat, plantat
Cu cât o cultură se află mai mult timp pe câmp, cu atât este mai mare riscul de infestare cu dăunători sau boli. Trebuie alese condiții adecvate pentru o durată cât mai scurtă de cultivare a legumelor.
De ce se va ține cont când planificați cultivarea?
- Semănați și plantați doar în sol suficient de cald.
- Plantați în loc să semănați: plantarea răsadurilor tinere reduce semnificativ, în condiții favorabile, timpul de aflare în câmp. Răsadurile fragile sunt cultivate în condiții sigure.
- Evitați perioadele cu risc ridicat de infestare cu dăunători.
- Prin cultivarea timpurie și târzie veți evita riscul mare de infestare cu musca morcovului (Psila rosae) și cu puricele frunzelor de morcov în timpul verii.
- În cazul în care există un risc ridicat de infestare cu țânțarul galicol al verzei, faceți o pauză în cultivarea vărzoaselor în timpul verii.
Vedeți și Când plantăm răsadurile în câmp. Perioada optimă pentru fiecare specie.