Ucraina nu va putea exporta lunar mai mult de 3,5 milioane de tone de produse agricole dacă porturile sale la Marea Neagră sunt blocate, au estimat luni analiştii companiei de consultanţă APK-Inform, transmite Reuters.
Analiştii previzionează că Ucraina poate exporta aproximativ 1,5 milioane de tone de produse agricole prin porturile sale mici de la Dunăre, şi aproximativ 1,7 milioane de tone cu trenul.
Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta lunar până la şase milioane de tone de cereale, şi a trimis peste patru milioane de tone peste hotare din cele trei porturi maritime care nu au fost blocate, în octombrie, susţin analiştii APK-Inform.
Moscova şi-a anunţat sâmbătă decizia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei ruseşti din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.
Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU.
Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste nouă milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate.
Decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind coridorul Mării Negre a condus la creşterea cotaţiilor la grâu şi porumb din cauză că a înmulţit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente.