11.8 C
București
luni, 26 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBistriţa-Năsăud: An agricol mai bun pentru pomicultură, dar slab pentru viticultură

Bistriţa-Năsăud: An agricol mai bun pentru pomicultură, dar slab pentru viticultură

Anul agricol 2022 s-a dovedit unul bun pentru pomicultorii din judeţul Bistriţa-Năsăud, raportat la producţiile de anul trecut, dar mai slab pentru viticultori, potrivit informaţiilor de către şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Nuţu Tabără.

Producătorii de prune şi mere au obţinut, în acest an, recolte cu 25% peste nivelul celor din anul precedent, respectiv de 10 tone la hectar la prune şi 15 tone la hectar la mere.

Din suprafaţa agricolă a judeţului, în prezent se cultivă mere pe aproximativ 1.900 de hectare, iar livezile de pruni ocupă 745 de hectare.

Viticultorii au avut, în schimb, un an mai slab, chiar dacă suprafeţele cultivate cu viţă-de-vie au crescut cu peste 110 hectare, ajungând la un total de circa 470 de hectare, astfel că producţia medie de struguri de vin nu a depăşit 3.500 de kilograme la hectar, cu circa 36% mai puţin decât în anul precedent.

Seceta a afectat, de asemenea, culturile de porumb şi floarea soarelui, potrivit datelor centralizate de Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

La porumb, cereala cultivată pe cea mai mare suprafaţă agricolă din judeţ, respectiv pe aproximativ 20.000 de hectare, producţia medie estimată este de 4.800 de kilograme la hectar, cu 1.000 de kilograme sub nivelul din 2021.

La floarea soarelui, care se cultivă pe aproximativ 2.000 de hectare, producţia medie estimată este de 2.500 de kilograme la hectar, cu 14% mai mică decât cea de anul trecut.

În ceea ce priveşte cartofii de toamnă, chiar dacă producţia a fost într-o uşoară creştere faţă de anul precedent, ajungând la circa 9.000 de kilograme la hectar, suprafaţa însămânţată s-a redus drastic în acest an, cu 40%, ajungând la puţin peste 2.840 de hectare.

Producţii în creştere faţă de 2021 au mai fost la grâu de toamnă, triticale de toamnă, secară, rapiţă, orzoaică de primăvară şi ovăz de primăvară.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole