15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaFOTO. Tehnica cultivării legumelor în baloturi de paie. Simplu și eficient

FOTO. Tehnica cultivării legumelor în baloturi de paie. Simplu și eficient

Când am trecut cu traiul în propria casă în Philadelphia, eram determinat să-mi construiesc o grădină cu legume, la care visam de ani buni din apartamentul meu înghesuit din Manhattan. Dar am fost adus la realitate la prima lovitură de lopată: solul meu – un cocktail din cioburi de beton și moloz amestecat cu nisip și noroi – nu era bun de nimic.

Inițial mă gândeam să construiesc o grădină pe paturi ridicate, însă cheltuielile destul de mari m-au făcut să renunț și să merg pe varianta”ieftin și ușor”: grădină pe balot de paie. Prin urmare, l-am sunat pe Joel Karsten, adeptul și promotorul grădinăritului pe paie, ce a publicat și o carte pe acest subiect.

Karsten susține că paiele sunt un ”container” ideal pentru a crește legume. ”Create de însăși mama natură, tuburile goale ale paielor au fost concepute pentru a absorbi și reține umezeala”, mi-a zis el. Pe măsură ce partea interioară a baloturilor se descompune, acolo se formează un substrat bogat pentru creșterea plantelor.

‹ adv ›

O grădină pe paie poate fi montată oriunde, pe gazon, pe alee, important să aibă parte de lumina soarelui cel puțin șase-opt ore pe zi.

Este o soluție ideală mai ales pentru grădinarii din zonele nordice unde sezonul de creștere este mai scurt – paiele se încălzesc mult mai repede decât solul, stimulând formarea și creșterea timpurie a rădăcinilor.

1.     Faceți rost de paie

Puteți cumpăra baloturile de paie de la o piață agricolă din apropiere, dar cel mai indicat ar fi să le procurați direct de la fermă mai ales dacă vă doriți o grădină ecologică.

Intermediarii de la piață nu vor ști cu siguranță dacă paiele au fost crescute convențional sau ecologic. Paiele sunt de găsit mai ușor toamna, iar dacă montați grădina până vine iarna, primăvara puteți trece la plantare.

2.    Cum se montează

Înainte să montați baloturile, așterneți o pânză geotextil pentru a împiedica iarba să crească printre paie. Aranjați-le unul lângă altul în rânduri, cu părțile tăiate în sus.

Sforile cu care se leagă baloturile vor fi fixate pe lateral nu de-a lungul suprafeței de plantare, astfel ele nu-și vor pierde forma odată ce încep să se înmoaie și să se descompună.

3.    Condiționarea baloturilor

Cu două săptămâni înainte de a începe plantarea se trece la condiționarea baloturilor. Procesul durează circa 10 zile, timp în care acestea se udă și fertilizează.  

În primele șase zile, se pun câte trei căni de fertilizant organic la un balot o dată la două zile și se udă din plin ca îngrășămintele să pătrundă mai adânc și să satureze paiele.

În restul zilelor balotul doar se udă în partea unde s-a pus fertilizantul ca să nu se încingă. În ziua a șaptea până în ziua a noua, turnați câte o cană jumătate de îngrășământ și udați bine.

În ultima zi, a zecea, turnați trei căni de fosfor și potasiu (făina de oase sau de pește, amestecată cu 50% cenușă de lemn, face minuni).

Dacă veți pune degetul în interiorul balotului, veți observa că ele sunt fierbinți și umezi. Apariția unor pâlcuri de sol negru spun că procesul de descompunere a început. La fel și ciupercile, nu vă îngrijorați, ele nu vor afecta plantele.

4. Servește ca spalier sau seră

Grădinăritul pe paie combină atât grădinăritul în container, cât și cel vertical. Karsten recomandă ca la sfârșitul fiecărui rând de baloturi să se înalțe stâlpi de 2 metri înălțime, între care  se va întinde, la un interval de 25 cm de la vârf în jos, sârmă.

Când lăstarii vor încolți, de sârmă puteți fixa pânză impermeabilă din plastic pentru a crea o seră instant pentru nopțile reci de primăvară timpurie. Pe măsură ce plantele cresc sârma va servi pe post de spalier vertical, pentru a susține castraveții, dovleceii și alte legume cățărătoare.

5.    A venit timpul plantării

Dacă plantați răsaduri, faceți, cu ajutorul unei spatule, o gaură în balot, apoi adăugați pământ de grădină pentru a acoperi rădăcinile descoperite.

În cazul semințelor, acoperiți baloturile cu un strat de 2,5-5 cm de pământ care va servi ca pat germinativ. Pe măsură ce semințele vor încolți, rădăcinile vor crește adânc în balot. Pentru a folosi la maximum spațiul de cultivare sau ca grădina să arate mai drăguț, pe laturile puteți sădi flori anuale sau ierburi.

6.    Adio buruienilor

Dacă puneți și furtunuri de picurare, nu aveți mare lucru de făcut până la recoltare, întrucât, de regulă,”solul” nu conține buruieni.

Totuși – dacă ați procurat, ca și mine, paie (sau fân vândut pe post de paie) de la intermediari este posibil ca ele să vină la pachet cu propriile buruieni. Lăstarii acestora se îndepărtează cu oțet diluat turnat deasupra.

Puteți și să-i lăsați, oricum nu vor afecta plantele și cel mai probabil că vor pieri din cauza căldurii produse la descompunerea paielor.

FOTO: modernfarmers.com

7.     Recoltă după recoltă

După ce s-a încheiat recoltarea, baloturile vor fi moi, lăsate în jos și cenușii – exact ce vă trebuie. Acestea se adună grămadă și se lasă peste iarnă să se transforme într-un compost foarte bun pentru ca primăvara să se pună în ghiveciuri.

FOTO: modernfarmers.com
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole