32.2 C
București
marți, 11 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticole6 lucruri neștiute despre instalațiile de biogaz

6 lucruri neștiute despre instalațiile de biogaz

Agricultorii trebuie să profite de pe urma tuturor materiilor prime de care dispun pentru a asigura integritatea și stabilitatea afacerii pe timp de criză, fie ea de ordin financiar sau energetic.

Pe lângă faptul că rezolvă problema unor deșeuri, instalațiile de biogaz generează căldură, electricitate și aduc fermierilor venituri suplimentare.

De asemenea, în urma procesului de fermentare a deșeurile se produc îngrășăminte bio eficiente și sigure. Cu toate acestea, mulți agricultori se arată reticenți.

Dacă încă n-ați decis dacă se merită de investit într-o centrală pe biogaz, iată câteva adevăruri despre care vorbesc specialiștii din domeniu.

1. Aproape toate materiile organice pot fi fermentate pentru a obține biogaz

În calitate de materii prime pentru producerea biogazului pot servi diferite deșeuri organice: balegă de vacă sau porc, dejecții de la păsări, deșeuri de la abatoare, iarbă, paie, nămol de canalizare, borhot, porumb, borhot de bere, sorg, resturi de grăsimi, produse expirate etc.

În funcție de tipul materiei prime depinde cantitatea de biogaz ce se va obține. De exemplu, dintr-o tonă de balegă de vite se obțin aproximativ 50-65 metri cubi de biogaz, din diverse plante energetice – 100-500 metri cubi, iar dintr-o tonă de  siloz de porumb circa 230 metri cubi.

2. Avantaje pentru întreprinderile mici și  mari

Producerea energiei pe bază de biogaz poate fi profitabilă atât pentru companiile agricole mari, dar și pentru fermierii individuali. O fermă cu 120 capete de bovine și 400 capete de porci va asigura necesarul de deșeuri pentru buna funcționare a stației.

Nu ocupă mult spațiu întrucât centrala este compusă din construcții modulare de mărimi rezonabile. Instalațiile mici de pe lângă ferme prelucrează atât deșeurile animaliere, cât și cele vegetale, sunt simple în exploatare, iar investițiile se recuperează în 5-7 ani.

3. Îngrășămintele rezultate în urma obținerii biogazului, mai bune decât cele minerale

Din fermentarea deșeurilor organice și a gunoiului de grajd rezultă la final, pe lângă energie electrică și agent termic, un îngrășământ natural extrem de prețios, numit digestat. Față de îngrășămintele minerale organice acesta are o serie de plusuri:

 • nu conține semințe de buruieni, pe când într-o tonă de mraniță, de exemplu, se conțin până la 10 mii semințe de buruieni ce și-au păstrat capacitatea de germinare;
 • în procesul prelucrării germenii patogeni din aceste îngrășăminte sunt distruși;
 • prezența unei microflore active favorizează creșterea intensivă a plantelor;
 • rezistență mărită la spălare; spre deosebire de îngrășămintele organice care se păstrează în sol pe durata unui sezon doar în proporție de 20%, în cazul îngrășămintelor bio doar 15% riscă să fie spălate din sol;
 • datorită proprietăților pe care le însușesc, îngrășămintele bio sunt absorbite de plante aproape în totalitate, iar prezenta nitraților este minimă.

4. Livrările de materii prime trebuie să fie neîntrerupte

Cea mai mare provocare este de a asigura centrala de biogaz cu materii prime în permanență.

Pentru ca instalația să fie profitabilă din punct de vedere economic, cea mai mare din deșeuri ar trebui să fie resurse proprii și doar o mică parte să se procure de la agricultorii din apropiere.

De aceea fermierii ar trebui să dispună de încă 3-4 surse alternative de materii prime în raza de 50 km – altfel cheltuielile pentru combustibil vor arde la buzunar. În general, cu cât se cumpără mai puține materii prime cu atât mai repede se recuperează investițiile.

5. Începeți procesul de racordare a stației de biogaz la rețeaua electrică în prealabil

Procesul de racordare a stației de biogaz la rețeaua electrică poate dura minim 6-8 luni, de aceea ar trebui să începeți perfectarea actelor necesare în paralel cu construcția instalației propriu-zise. Etapele pe care trebuie să le urmați și timpul necesar sunt:

 • emiterea de către operatorul de rețea a contractului de adeziune și a avizului tehnic ca ofertă de racordare – 15-30 zile calendaristice;
 • elaborarea documentației de proiect, stabilirea soluției de racordare și încheierea contractului – circa 2-3 luni, plus încă 15-30 de zile de la data depunerii cererii;
 • construcția sau reconstrucția liniilor electrice  – 2-3 luni, în funcție de locația obiectului;
 • emiterea de către operator a contractului de furnizare a energiei electrice – timp de 5 zile;
 • punerea sub tensiune a instalației – 5 zile.

6. Puteți vinde energia electrică în plus

De regulă, se produce mai mult biogaz decât este nevoie pentru a satisface  necesitățile întreprinderii în materie de electricitate sau agent termic. Pentru că nu este rezonabil ca surplusul să fie ars,  cel mai bine ar fi să fie vândut. Pentru aceasta trebuie îndeplinite o serie de condiții:

 • înființarea unei companii noi sau utilizarea celei curente;
 • perfectarea documentelor aferente pentru construcția stației electrice;
 • conectarea la rețea;
 • primirea autorizației pentru producerea energiei electrice;
 • aprobarea tarifului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Comisia pentru energie: Lucrăm în Senat la legea biomasei, o altă sursă de energie regenerabilă

Legea biomasei şi legea referitoare la energiile regenerabile care...
‹ adv ›

Criza energetică din Europa începe să se resimtă şi asupra alimentelor

La fabrica pe care firma franceză de patiserie Brioche Pasquier o are în apropiere de Londra fiecare chiflă care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole