15.7 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAgromalim - Târg internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje

Agromalim – Târg internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje

Clubul Fermierilor Români vă oferă un rezumat al noutăților prezentate la cele mai importante târguri agricole din România și al discuțiilor avute cu expozanții în ceea ce privește piața utilajelor agricole.

În perioada 01 – 04 septembrie 2022 a avut loc la Arad cea de a 32-a ediție a Târgului Internațional de Agricultură, Industrie Alimentară și Ambalaje Agromalim, organizat de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Arad.

La acest eveniment au participat peste 270 de firme și din primele estimări au fost 16.402 de vizitatori înregistrați, în realitate fiind însă mult mai mulți.

‹ adv ›

Pe lângă producători și distribuitori de mașini și utilaje agricole au fost prezenți: crescători de animale (bovine, cabaline, ovine, caprine, păsări etc.), producători și distribuitori de mașini și instalații pentru zootehnie, producători de semințe și inputuri, brokeri de asigurare, finanțatori, dar și mulți producători locali.

Consultantul în materie de utilaje al Clubului a avut mai multe discuții cu unii dintre producătorii și distribuitorii de mașini și utilaje agricole despre perspectivele anului viitor.

Au rezultat câteva concluzii:

  • În majoritatea lor, producătorii sunt încrezători și afirmă că, în ciuda condițiilor dificile create de conflictul armat din Ucraina și a dificultăților economice, sunt pregătiți și speră să nu existe probleme la livrarea de echipamente. Comenzile au fost lansate către producători și multe utilaje vor începe să sosească încă din trimestrul IV al acestui an.
  • Deși prețurile au crescut, sunt mulți fermieri interesați de achiziția utilajelor pentru prelucrarea superficială a solului și de semănătorile în sistem Minimum Tillage sau No Tillage. Așteaptă livrarea lor în cursul acestei luni pentru a le putea folosi toamna aceasta.
  • Alături de marii distribuitori de utilaje deja prezenți pe piață de mai mulți ani, au apărut noi firme cu oferte interesante ale unor mărci cunoscute dar și cu produse noi pentru piața din România.

Un interes deosebit a fost reprezentat și de prezența unor soluții noi de lucru cum ar fi dronele pentru agricultură. Pe lângă ofertele clasice, au fost expuse și prestări de servicii pentru diferite lucrări de tratamente fito-sanitare, cartare sau urmărire a producției.

De reținut este faptul că tratamentele fitosanitare pot fi executate cu precizie chiar și în condiți dificile, când utilizarea metodelor clasice este aproape imposibilă. O dronă nu este influențată de talia plantelor sau de starea solului, pe care nu îl tasează, de aici un avantaj suplimentar. Un prestator de servicii afirma că a tratat 140 de ha într-o singură zi.

Atenția vizitatorilor a fost atrasă de firme producătoare, importante ca număr, care propun soluții inteligente de management al fermei, cu optiuni de cartarea suprafațelor agricole, de monitorizarea producțiilor obținute, dar și de conducere a utilajelor agricole specializate.

Printre cele mai apreciate opțiuni sunt în continuare ghidarea automată, reglarea utilajului și acordarea de asistență tehnică la distanță. Din discuțiile de la fața locului, majoritatea fermierilor consideră deja ca aceste opțiuni sunt obligatorii la achiziția unui utilaj.

Consultantul Clubului a asistat la mai multe demonstrații cu utilaje pentru ferme de creștere animale, concursuri de îndemânare conducere tractor, concursuri animale de rasă etc.

Aceste demonstrații au oferit posibilitatea distribuitorilor de mașini să demonstreze în practică avantajele produselor comercializate, ceea ce a convins și câțiva fermieri mai neîncrezători. De asemenea, au fost acordate mai multe premii crescătorilor de animale de rasă.

De asemenea, într-un ritm susținut, timp de patru zile de expoziție, au fost organizate mai multe serii de comunicări, dintre care cele mai interesante au fost:

  • Surse de energie regenerabilă și economia circulară aplicate într-o comunitate academică, precum dezvoltare inteligentă și durabilă;
  • Folosirea tehnologiilor zootehniei de precizie în creșterea ovinelor și caprinelor;
  • Anvelope utilizate în tehnica agricolă;
  • Verificarea mașinilor de stropit;
  • Dronă agricolă de mare capacitate pentru efectuartea tratamentelor fitosanitare în culturlie de câmp;
  • Tehnologii de realizare a lucrărilor agricole utilizând utilaje ecologice.

Totodată au fost intens urmărite instalațiile pentru irigații, iar soluțiile oferite au fost îndelung comentate de fermierii veniți din regiunile învecinate.

Efectele secetei, dar și ale unor soluri care necesită lucrări de drenaj sau desecare, și-au pus amprenta pe aceste discuții.

După cum spunea și unul din cei mai apreciați fermieri din zonă, Alexander Degianski:

”40 de litri de apă pot face uneori o diferență de 5 t/ha”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Agromalim 2024: 300 de expozanți și peste 20.000 de vizitatori așteptați la ediția din acest an

Aproximativ 300 de producători, importatori şi profesionişti din industriile...
‹ adv ›

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă...

CFRO: Au început înscrierile în programul „Tineri Lideri pentru Agricultură”, Ediția 2024-2025

Clubul Fermierilor Români anunță că în prezent există o Comunitate de peste 300 de absolvenți, construită în cadrul Programului „Tineri Lideri pentru...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole