Această fermă de capre este amplasată la poalele munților Pirinei, la o distanță de circa 80 de kilometri de orașul Toulouse. Întreaga turmă numără 750 de capre care se mulg, 180 de iezi și 25 de țapi.
Din laptele obținut se pregătește cașcaval direct la fermă, pe care fermierii ulterior îl vând supermarketelor din Toulousse. La fermă se obține circa 750 de litri de lapte.
Caprele dau lapte anul împrejur datorită unei sisteme speciale de iluminare a habitatului lor. Fermierii pregătesc din laptele caprelor șase feluri de cașcaval. Doritorii îl pot cumpăra și direct de la fermă.
Proprietarii fermei au mai multe terenuri agricole în proprietate. Pe 75 de hectare seamănă porumb, 15 hectare sunt special lăsate temporar în calitate de pășuni, unde pasc caprele, iar 25 de hectare – pentru cereale.
Grajdul unde sunt întreținute caprele are circa 72 de metri în lungime și 24 de metri în lățime. Pereții sunt construiți dintr-un plastic dur, cu o bună izolare și un sistem de ventilare care este monitorizat cu ajutorul calculatorului.
Întrucât grajdul este destul de lat, prin interiorul acestuia se mișcă destul de liber un tractor. Podeaua este construită din beton, iată de ce îngrijitorilor le este ușor să curețe deșeurile după capre.
Pe teritoriul fermei mai sunt încă două grajduri, dar cu mult mai mici. Acestea sunt prevăzute pentru iezi și țapi.
Deosebit de interesantă este încăperea unde sunt mulse caprele, care amintește mai degrabă de un carusel, întrucât are o formă circulară. Întregul proces se face absolut automat, cu ajutorul unor aparate speciale.
În timpul mulsului caprele au posibilitatea să mănânce hrană granulată. Acest sistem automat le permite fermierilor să petreacă numai o oră și treizeci de minute pentru a mulge toate cele 750 de capre.
Hrana pentru capre este un amestec de porumb, fân, soie și ovăz. Pășunile fermei sunt semănate cu diverse ierburi care dau un randament ridicat, cum este de exemplu lucerna. Fermierii francezi au încercat mai multe tehnici de pregătire a fânului, dar s-au oprit la cea de presare direct în câmp.
Spre deosebire de metodele de la noi, când fânul este mai întâi uscat pe deal și pe urmă transportat la destinație, cea de presare asigură că iarba nu-și pierde în mare parte din proprietățile sale nutritive. Această tehnologie de pregătire a fânului se face cu ajutorul unui utilaj special.
Pentru ca animalele să primească un rațion stabil de hrană, care ar corespunde cu necesitățile lor productive și fiziologice, proprietarii fermei au procurat două utilaje speciale Keenan.
Aceasta le permite fermierilor să-și producă și amestece propriul lor rațion alimentar pentru capre. Această tehnologie le permite să economisească resurse în cadrul fermei și să crească producția de lapte datorită unui proces de hrănire egal și echilibrat.
Pentru a obține lapte anul împrejur, la fermă se folosește un sistem special de iluminare în grajd, care crește productivitatea caprelor. Acest sistem este foarte complicat și necesită resurse speciale. Cei care vor să-l aplice au nevoie în primul rând de bani și cel mai bine este să se adreseze specialiștilor.
Citește aici despre caprele saanen-cea mai productivă rasă de capre din lume.