13.6 C
București
vineri, 10 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePreţurile de referinţă la gaze naturale în Europa scad

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa scad

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut pentru a treia zi, după ce Comisia Europeană a insista cu intervenţiile pe piaţă pentru a atenua efectele celei mai grave crize energetice din ultimele decenii, transmite Bloomberg.

Marţi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu 4,3%, ajungând la 182,33 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar în precedentele două sesiuni declinul a fost de 14%. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să prezinte miercuri o versiune a planului în cinci puncte, în condiţiile în care UE vrea să reducă consumul de energie şi să furnizeze lichidităţi, pentru a preveni extinderea crizei.

„Probabil va fi prezentat un coctail de reforme ale pieţei şi plafonări de preţuri, care vor schimba în mod fundamental modul în care pieţele energiei din Europa au acţionat de la dereglementarea de la începutul anilor 2000”, au apreciat analiştii de la Citigroup Inc.

În timp ce se lucrează la măsurile politice, gazele continuă să fie pompate în depozite, înaintea debutului sezonului rece.

Capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de 84%, peste media din ultimii cinci ani, ajungând la un nivel de 88% în Germania. Şi în octombrie continuă de obicei stocarea gazelor, înainte de a creşte cererea pentru încălzire.

Ca parte a planului său, UE vrea să reducă cererea de energie şi să plafoneze veniturile excesive ale companiilor care produc electricitate din alte surse decât gazele. Ar putea fi impusă o limită a preţului energiei din surse regenerabile, lignit sau energie nucleară.

Costurile record ale energiei au forţat deja industriile mari consumatoare, cum ar fi producătorii de îngrăşăminte şi aluminiu, să-şi reducă producţia, şi au determinat guvernele UE să pompeze miliarde de euro în scheme de sprijinire a gospodăriilor.

Deja se constată o înăsprire pe piaţa globală a GNL, în urma redresării economiilor după pandemie, chiar înainte ca războiul din Ucraina să sporească dificultăţile de pe piaţă. 

  • Citește despre ->
  • Gaze
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Gazprom a raportat pierderi de 6,9 miliarde de dolari în 2023

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de...
‹ adv ›

Prețul gazelor naturale continuă să scadă până la cel mai redus nivel din ultimele două luni

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut luni, până la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, pe...

Reuters: Criza gazelor naturale îi afectează pe proprietarii de sere din Ţările de Jos

Pieter Wijnen ar vrea să se concentreze pe cultivarea de legume în serele sale din Ţările de Jos, însă,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole