Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în luna iulie, pentru a patra lună consecutivă, coborând şi mai mult faţă de maximul istoric atins în luna martie, graţie în special declinului preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite AFP.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna iulie 2022, acest indice a scăzut cu 8,6% comparativ cu luna iunie, până la 140,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 154,3 puncte atinsă în luna iunie. Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021.
Reculul din luna iulie al preţului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 19,2% a preţului uleiurilor vegetale, „care au coborât la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni”, în condiţiile în care au scăzut cotaţiile internaţionale pentru toate tipurile de uleiuri.
Preţul zahărului, calculat de FAO, a scăzut cu 3,8% comparativ cu luna iunie, în timp ce preţul lactatelor a scăzut cu 2,5% iar preţul cărnii calculat de FAO a înregistrat un declin modest de 0,5%, în condiţiile în care a scăzut cererea de import pentru carnea de vită, oaie şi porc, în timp ce preţurile internaţionale la carnea de pui au atins un maxim istoric.