Planul Naţional Strategic al României este un document echilibrat, care va face tranziţia între perioada 2014-2020 şi 2023 – 2027 şi nimeni nu va fi exclus dintre cei care pot să depună proiecte pe programarea viitoare, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.
El a precizat că România a trebuit să răspundă unui număr de 370 de observaţii venite din partea Comisiei Europene pe marginea PNS, observaţii care necesitau o argumentare mai bună şi o edificare în privinţa „intenţiilor noastre de politici publice”, iar un răspuns mai amplu pe acest subiect a fost deja transmis Executivului comunitar.
De altfel, Comisia Europeană a transmis şi altor state membre, nu doar României, un număr aproape similar de observaţii pe planurile strategice, Spania fiind nevoită să răspundă la 360 de observaţii, Portugalia – 340, Polonia – 314, iar Germania la 296.
‹ adv ›
Potrivit ministrului Agriculturii, în prezent se lucrează la nivel de experţi, cu serviciile Comisiei, pe propunerile trimise şi pentru armonizarea unor detalii, dar în opinia sa acest plan strategic este „un document echilibrat”, care va face tranziţia între perioada 2014-2020 şi perioada 2023 – 2027.
Pe de altă parte, Chesnoiu a reamintit că în 2020 la negocierea alocărilor de fonduri pentru dezvoltare rurală din viitoarea PAC, România a pierdut 1,7 miliarde de euro.
Întrebat când va fi aprobat Planul Naţional Strategic al României de către Comisia Europeană şi dacă există în acest sens un termen, Chesnoiu a răspuns: vom ieşi cu el cât de curând posibil din negocierea cu Comisia şi pe urmă va fi adoptat .
În ceea ce priveşte comentariile apărute în spaţiul public pe marginea unei observaţii făcute de CE privind propunerea României de creştere a plafonului maxim până la cincisprezece milioane de euro în cazul procesării, Chesnoiu a explicat că observaţia Comisiei era „să ne asigurăm că aceşti bani sunt la dispoziţia tuturor”.
Oficialul MADR a adăugat că nu va fi exclus absolut nimeni din PNS, din cei care pot să depună proiecte pe programarea viitoare, iar fermele mici şi mijlocii vor fi sprijinite în continuare, la fel şi tinerii fermieri, chiar dacă vor fi direcţionaţi către sectoare de activitate şi către ferme viabile economic.
Acesta a transmis că este absolut convins că, exact pe principiul gâştelor care au salvat Roma, acelaşi lucru se va întâmpla în prezent în contextul negocierilor pe PNS.