Sindicatul Sindalimenta organizează joi, de la ora 11:00, un miting de protest în faţa sediului Ministerului Agriculturii şi ameninţă cu declanşarea grevei generale în sectorul industriei alimentare, dacă revendicările nu sunt rezolvate.
Potrivit acestora, în forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajaţilor din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, băuturi carbogazoase, sucuri din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţilor din domeniul pisciculturii, deoarece aceştia nu vor beneficia de prevederile ei.
Este vorba despre circa 10.000 de angajaţi care s-au trezit că, deşi activează în sectorul industrie alimentară, băuturi şi tutun, au fost excluşi de la prevederile viitoarei legi care aşteaptă de ceva timp să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Problema este generată de faptul că sectorul Industria Alimentară a Băuturilor şi Tutunului are activitatea împărţită în două coduri CAEN: 10 şi 11.
În codul CAEN 10, referitor la industria alimentară, figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea şi conservarea cărnii, a peştelui, crustaceelor şi moluştelor, precum şi fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor.
Proiectul de lege adoptat luna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, numai angajaţilor din domeniile incluse în codul CAEN 10.
La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea sucurilor din fructe şi legume, băuturi carbogazoase, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) şi a berii (cod CAEN 1105).
Cum proiectul nu face referire la aceste activităţi, angajaţii din respectivele sectoare, deşi sunt asimilaţi industriei alimentare, nu pot beneficia de creşterea salariului.
Pe de altă parte, în mod inexplicabil, de la prevederile viitoarei legi au fost excluşi şi angajaţii din domeniul pisciculturii, mai spun sindicaliştii.
Toate apelurile făcute de Sindalimenta către Ministerul Agriculturii şi către Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor pentru îndreptarea acestei mari gafe au fost cu desăvârşire ignorate, deşi drepturile salariale a 10.000 de angajaţi sunt călcate în picioare de reprezentanţii statului român, precizează sursa citată.