5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina se confruntă cu o lipsă de spaţii de depozitare a cerealelor...

Ucraina se confruntă cu o lipsă de spaţii de depozitare a cerealelor pe fondul scăderii exporturilor

Ucraina ar urma să se confrunte cu o penurie importantă de spaţii de depozitare a cerealelor în sezonul agricol 2022/2023, din cauza scăderii exporturilor în urma invaziei ruseşti, susţin analiştii de la firma de consultanţă APK-Inform, transmite Reuters.

De la debutul invaziei ruseşti, la finele lunii februarie, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

Analiştii de la APK-Inform au apreciat marţi că Ucrainei ar putea să ajungă în situaţia în care va exporta doar 45,5 milioane de tone, din recolta record de 86 de milioane de tone înregistrată în 2021, astfel că la finele sezonului agricol actual stocurile de cereale şi oleaginoase ale ţării ar putea urca la un nivel record de 21,3 milioane de tone.

„Este vorba de un nivel de 4,2 ori mai mare decât la finele sezonului precedent şi asta nu va permite eliberarea unei părţi semnificative din capacităţile de stocare pentru noua recoltă”, au adăugat analiştii.

‹ adv ›

În anii normali, Ucraina era un mare producător mondial de cereale şi oleaginoase însă în ultimele luni exporturile sale au scăzut semnificativ. Ministerul Agriculturii de la Kiev a anunţat săptămâna trecută că ţara vecină a exportat 763.000 de tone de cereale în primele 29 de zile ale lunii aprilie, faţă de 2,8 milioane de tone în luna aprilie a anului trecut.

Firma de consultanţă APK-Inform estimează că în 2022 Ucraina ar putea recolta 55,9 milioane de tone de cereale şi oleaginoase astfel că ar apărea un deficit de spaţii de depozitare pentru 16,3 milioane de tone.

Datele oficiale ale Institutului naţional de statistică din Ucraina arată că ţara are o capacitate totală de depozitare de 75 milioane de tone, dintre care 44,5 milioane de tone sunt deţinute de producătorii agricoli.

Însă APK-Inform subliniază că o part din acest capacităţi de stocare sunt amplasate în zonele de conflict, ceea ce reduce la aproximativ 61 de milioane de tone capacităţile de depozitare disponibile ale Ucrainei. Asta înseamnă că 35% din capacităţile de depozitare sunt deja ocupate cu recolta din 2021.

„În acelaşi timp, ritmul campaniei de însămânţare şi condiţiile meteo contribuie la îmbunătăţirea estimărilor privind producţia de cereale şi oleaginoase a Ucrainei, ceea ce ar complica şi mai mult situaţia fără o vânzare adecvată a rezervelor actuale”, avertizează APK-Inform.

Săptămâna trecută, preşedintele operatorului portuar Comvex, Viorel Panait, a anunţat că încărcarea unei nave cu peste 71 000 de tone de porumb ucrainean a fost finalizată joi în portul Constanţa de la Marea Neagră, aceasta fiind prima navă care părăseşte portul românesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Peste 35% din zaharul importat în UE e din Ucraina

Cota de import a zahărului din Ucraina în Uniunea...
‹ adv ›

Ucraina a recoltat 57,2 milioane de tone de cereale și oleaginoase

În Ucraina au fost recoltate 62,2 milioane de tone de culturi noi pe o suprafață de 16,8 milioane de...

Ucraina: Un nou atac asupra portului Odesa

La 7 octombrie, nava OPTIMA, sub pavilionul Palau, a fost ținta unui atac cu rachetă balistică rusească în timp...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole