4.1 C
București
marți, 10 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai multor particularități de creștere. Temperatura minimă de germinație a semințelor este de 14-15°C, iar optimă de 30-35°C.

Temperatura optimă de creștere este de 25-30°C, minimă de 12-15°C, iar maximă de 35°C. Plantele sunt distruse la -0,2°C.

Pepenele galben are cerințe mari față de lumină, aceasta determinând și conținutul de zaharuri. Datorită sistemului radicular bine dezvoltat, pepenele galben este relativ rezistent la secetă. Totuși, pentru recolte de calitate, este recomandată irigarea culturii.

‹ adv ›

Umiditatea solului necesară la creșterea activă este de 65-75% din capacitatea de câmp. Pentru producerea a unei tone de pepeni galbeni se consumă 3,7 kg N, 1,7 kg P2O5, 6,8 kg K2O.

Amplasarea culturii de pepene galben

Terenurile potrivite pentru pepenele galben sunt cele plane, expoziție sudică, ferite de curenții de aer. Solurile potrivite sunt fertile, mijlocii, calde, cu reacție neutră – 6-7,2.

Pepenele galben se cultivă cu succes după lucernă, trifoi, mazăre, fasole. În plus, buni premergători bulboase, rădăcinoase, cartofi.

În plus, înainte de cultivarea pepenelui galben pot fi crescute ceapa verde, spanacul sau ridichea de lună.

Pregătirea terenului pentru plantarea pepenelui galben

Toamna se face fertilizarea de bază cu gunoi de grajd (30-40 de tone/ha) dacă există și îngrășăminte minerale greu solubile administrate în baza analizei solului (din recomandări generale 300 kg superfosfat, 200 kg sare potasică) . Solul se ară la 25-28 cm.

Primăvara arătura se grapează, se aplică îngrășămintele cu azot (de exemplu azotat de amoniu 200 kg/ha).

Terenul se lucrează superficial pentru a distruge buruienile sau se erbicidează.

Când se seamănă pepenele galben

De cele mai multe ori pepenele galben se seamănă direct. Pe suprafețe mici, semințele se umectează timp de 24 de ore la 25-30°C, pentru a spori precocitatea producției.

De obicei, pepenele galben se seamănă la începutul lunii mai, dar drept termen de referință este temperatura solului la adâncimea de 10 cm se stabilizează la cel puțin 14°C.

Distanța de semănat la pepenele galben:

  • pe teren modelat sau nemodelat: 140-150 cm distanța între rânduri.
  • în cuiburi: 140-150×60-70 cm (se pun a câte 2-4 semințe în cuib în funcție de capacitatea de germinare).

Adâncimea de semănat 3-4 cm. De obicei, se utilizează maxim 3-4 kg semințe la hectar la semănatul mecanizat (în funcție de viabilitate) și 2 kg la semănatul manual.

V-ar putea plăcea și Cum producem pepene verde, galben și dovlecel în tuneluri.

Lucrările de întreținere la pepenele galben

Înainte de răsărit, dacă este cazul, se sparge crusta. La fiecare cuib trebuie să fie răsărite 2-3 plante. Pe parcurs se fac 2-3 prașile mecanice și 1-2 manuale.

Când plantele au 2-3 frunze adevărate cultura se rărește în cazul semănatului mecanizat la aproximativ 50 cm între plante, iar în cazul semănatului în cuiburi se lasă 2 plante.

Suplimentar, în perioada de înflorire-fructificare se fac, de obicei, 1-2 fertilizări cu 100 kg azotat de amoniu la prima și la a doua se adaugă 100-120 kg sare potasică. Totodată, pot fi aplicate îngrășăminte organice lichide sau cu microelemente.

Ciupitul plantelor de pepene galben: pe suprafețe mici pentru grăbirea fructificării se rupe vârful de creștere când planta are 3-4 frunze adevărate, iar la 5-8 frunze și vârful lăstarilor.

Irigarea culturii: se aplică 3-4 udări cu a câte 300-350 m3/ha, în special utile în perioada de înflorire-fructificare. După formarea fructelor nu se irigă pentru a evita crăparea fructelor.

Recoltarea pepenelui galben

Momentul optim de recoltare coincide cu maturitatea fiziologică a fructelor. De obicei, fructele gata de recoltare au culoarea caracteristică soiului, coaja fiind deschisă la culoare, crapă ușor în jurul peduncului și devine moale în zona pistilară.

Dacă planificați să depozitați pentru o perioadă pepenele galben temperatura recomandată este de 4-5°C, iar umiditatea relativă a aerului 80-85%.

Vedeți și Pepenele verde – sfaturi la cultivare pentru recolte bune.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Electroconductivitatea solului (EC) – factor cheie în nutriția legumelor

Electroconductivitatea solului (EC) este unul dintre cei mai importanți...
‹ adv ›

Cum apare rezistența dăunătorilor la insecticide?

Insecticidele pot ținti diferite sisteme fiziologice ale insectelor dăunătoare și, prin urmare, se divizează după modul lor de acțiune,...

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme diferă substanțial de cele ale fungicidelor convenționale, precum și de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole