În contextul situaţiei vulnerabile ale culturilor de câmp (cerealelor de toamnă), cultura de viţă-de-vie, la moment, are un start pozitiv atât din punct de vedere a depunerii recoltei, cât şi a păstrării ochilor viabili după iernare.
Amintim că, în dependenţă de gradul de rezistenţă la ger, soiurile de viţă-de-vie au fost divizate în 5 grupe:
- rezistente la ger, rezistă -25…-30°C, pierirea ochilor constituie 50%;
- relativ rezistente la ger, rezistă -23…-24°C;
- cu rezistenţă mijlocie la ger, rezistă -21…-22°C;
- cu rezistenţă slabă la ger, rezistă -19…-20°C;
- nerezistente la ger, rezistă -17…-18°C.
Analiza recentă (23.03.2022) a coardelor la iernare ne dă o speranţă pentru o recoltă bună a anului curent.
Majoritatea analizelor (tabelul de mai jos) au arătat că viţa de vie a rezistat bine la temperaturile minime din timpul iernei. Trebuie de menţionat că soiurile de masă au rezistat diferit, în funcție de 2 parametri:
- rezistenţa la ger (minime absolute);
- rezistenţa la iernare – la toţi factorii iernii.
Tabelul 1. Rezistenţa soiurilor de masă la condiţiile climaterice din timpul iernii
Şi dacă, temperaturi minime mai jos de – 15°C nu au fost înregistrate, atunci au fost oscilaţii ale temperaturilor, ceea ce a făcut ca unele soiuri clasificate în categoria relativ sau medii rezistente, cum ar fi Prezentabil, Superextra să fie afectate mai puternic decât soiurile cu rezistenţă slabă sau nerezistente la ger – Codreanca, Chişmiş Lucistâi, Sugarone (Superior Seedless).
În acelaşi timp, putem afirma că în condiţiile unei ierni fără temperaturi mai joase de -16°C, rezistă bine şi soiurile cu rezistență redusă, ce necesită, de obicei, o protecţie adăugătoare.
Aşadar, prima etapă – tăierea în uscat, legarea în uscat se apropie de final şi în curând purcedem la etapa a două – etapa de normare definitivă a încărcăturii cu rod inclusiv a strugurilor şi multor operaţii suplimentare de sporire a calităţii strugurilor.
V-ar putea plăcea și articolul despre Lucrări în plantațiile de viță de vie înainte de înflorit.