Pe piața agricolă mondială au avut loc schimbări importante de prețuri în ultimele zile.
O surpriză bună a fost licitația de ieri din Egipt, pentru care a fost selectată originea franceză și vor fi livrate aproximativ 240 de mii de tone. De asemenea, Egipt a cumpărat 50 de mii de tone de grâu din Bulgaria și 60 de mii de tone din Rusia.
Algeria, la rândul ei, ar fi cumpărat 120 de mii de tone de grâu de origine opțională, cel mai probabil din România sau Bulgaria. Prețul livrării în port este estimat la aproximativ 460 dolari/t față de 448 de dolari/t în timpul ultimei licitații.
Prețul porumbului, din cauza războiului din Ucraina crește continuu, țara fiind al treilea producător mondial de porumb și al patrulea exportator pentru această cultură.
Recent, ministrul agriculturii din Ucraina a anunțat că exporturile de porumb ale Ucrainei ar putea scădea până la 17 milioane de tone în anul agricol 2021/22, de la 23,1 milioane de tone în anul agricol precedent, ca urmare a invaziei ruseşti, adică cu 26%.
Cotații porumb Euronext
Originile europene beneficiază de situația din bazinul Mării Negre, unde armatorii sunt reticenți în a-și angaja flota având în vedere riscurile.
Cotații grâu pe Euronext
În SUA, prețurile la porumb sunt la cele mai ridicate limite din ultimii 10 ani. Deficitul de apă din sudul Statelor Unite este, de asemenea, un motiv de îngrijorare.
La nivel global, temerile se referă la o scădere generală a producției, având în vedere fermitatea prețurilor la îngrășăminte, care ar putea încuraja producătorii să își reducă inputurile, reducând potențialul de producție.
Acest lucru susține în special prețurile pentru recolta din 2023, unde incertitudinea rămâne ridicată cu privire la capacitatea țărilor de a contracara restricțiile Rusiei la importul de gaze.
FranceAgriMer, în raportul său lunar, își lasă estimarea stocului reportat de grâu aproape neschimbat, la 2, 996 milioane de tone, ca urmare a scăderii exporturilor din țări terțe estimate la 9,5 milioane de tone față de 9,7 milioane de tone înregistrate luna trecută, dar compensate de o creștere a exporturilor intracomunitare la 8,057 milioane de tone, față de 7,812 milioane de tone raportate luna trecută.
La orz, stocul reportat se ridică la 1,265 milioane de tone față de 1,368 milioane de tone luna trecută și 786 mii de tone anul trecut. La porumb, stocul reportat se ridică la 2,015 milioane de tone față de 1,969 milioane de tone raportate luna trecută și 1,768 milioane de tone anul trecut.
Piețele rămân așadar extrem de nervoase, cu riscul că conflictul dintre Ucraina și Rusia să se prelungească. În China, revenirea covid-ului ar putea afecta activitatea economică.
Prețurile la rapiță s-au schimbat puțin ieri. Prețul uleiului de palmier este încă în creștere în această dimineață, în special ca urmare a creșterii importurilor din India pentru a compensa deficitul de ulei de floarea-soarelui.
Cotații rapiță Euronext
Dolarul a fost tranzacționat în această dimineață la 1,0910 față de euro și petrolul la 103,70 USD pe baril.
Euronext va fi închis mâine vineri și luni viitoare din cauza sărbătorilor de Paște.