9.5 C
București
miercuri, 30 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleScheme de tratament la cais: produse și perioade recomandate

Scheme de tratament la cais: produse și perioade recomandate

Pomii de cais pot fi afectați în diferite etape ale vegetație de o gamă largă de boli și dăunători. Printre principalele boli la cultura caisului se numără:

  • Ciuruirea frunzelor și pătarea fructelor (Stigmina carpophila);
  • Monilioza sâmburoaselor sau putregaiul fructelor (Monilinia laxa, Monilinia fructigena);
  • Bășicarea frunzelor de cais (Taphrina deformans);
  • Pătarea frunzelor de cais (Gnomonia erythrostoma);
  • Citosporioza sau uscarea ramurilor (Cytospora leucostoma, Valsa leucostoma);
  • Verticilioza sâmburoaselor (Verticilium albo-atrum);
  • Pătarea și ciuruirea bacteriană a frunzelor (Xanthomonas campestris);
  • Vărsatul caiselor sau plum-pox (Prunus virus).

În mare parte, pentru menținerea sub control a acestora este important să se realizeze mai multe măsuri de prevenire:

Realizarea igienei culturale: îndepărtarea și distrugerea organelor cu simptome de boli. Pentru a preveni infecțiile secundare, în faza de repaus vegetativ și în perioada de vară lăstarii și fructele bolnave se înlătură din pomi și se ard (în special recomandat în cazul depistării fructelor mumifiate ce ar putea fi rezultatul moniliozei).

‹ adv ›

După efectuarea tăierilor pomii se tratează cu fungicide pe bază de cupru, iar rănile cu diametru mare, se acoperă cu vopsea pe bază de ulei. Se mai recomandă tratarea rănilor rezultate în urma tăierilor cu o soluție de sulfat de cupru 4-5%, și ungerea lor cu mastic sau dezinfectarea acestor răni cu o soluţie de var de livadă.

În general, caisul este o cultură destul de sensibilă, astfel, pentru a reduce presiunea mai multor boli este recomandat a opta pentru soiuri cu rezistență mai bună la patogeni. În funcție de problemă sau scop, pot fi realizate tratamente preventive și de combatere a bolilor în diferite faze de vegetație.

Un rol important, ținând cont de faptul că majoritatea bolilor sunt produse de ciuperci, îl au tratamentele cu cupru. În continuare, prezentăm scurte recomandări de realizare a tratamentelor pentru principalele boli la cais:

Spre exemplu, pentru a evita dezvoltarea bolii Ciuruirea frunzelor și pătarea fructelor sunt recomandate tratamente în fenofazele: la umflarea mugurilor – cu produse ce conțin cupru, ( de ex. sulfat de cupru + var stins de 1-2%), la începutul înfloritului și după căderea petalelor – ciprodinil. Pe parcursul vegetaţiei (fruct de mărimea 2,5-3,0 cm diametru) se vor aplica tratamente cu Oxiclorură de cupru 90 WP (4,0-6,0 kg/ha) în funcţie de rezistenţa soiului și condiţiile climaterice.

Pentru a ține sub control monilioza primul tratament este recomandat în fenofaza „umflarea mugurilor” cu sulfat de cupru + var stins de 1% sau alte produse de contact. Pentru prevenirea infecțiilor florale se recomandă ca al doilea tratament (la faza de buton alb) să se efectueze cu produse botricide.

Dacă timpul este răcoros și ploios, tratamentele se repetă la deschiderea primelor flori și după înflorire (75% petale căzute) cu produse din categoria botricidelor.

Pe timp ploios tratamentele se repetă la 5 zile, dacă nu avem precipitații – la 7 zile. În perioada de vară pentru preîntâmpinarea atacului de putregai al fructelor mai pot fi realizate tratamente cu produse botricide.

Pentru a menține sub control patogenul ce provoacă bășicarea frunzelor de cais sunt recomandate tratamente cu cupru în fazele: umflarea mugurilor, buton alb și toamna la căderea frunzelor.

Citiți și despre Cum deosebim pomii sănătoși de cei bolnavi de cancer.

Calendarul efectuării tratamentelor în livezile ecologice de cais:

În următorul tabel sunt prezentate perioadele în care ar fi cazul să monitorizați mai atent starea pomilor, probleme ce se pot dezvolta în aceste intervale și produse recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la cais (după Producerea culturilor sâmburoase în agricultura ecologică, FIBL).

Tratamente recomandate pentru livezile de cais:

În următorul tabel sunt indicate fenofazele în care pot fi realizate tratamente în livezile convenționale de cais, produsele omologate, dar și perioadele în care ar trebui să intervenim cu fertilizări foliare pentru a asigura nutriția necesară pomilor (după Producerea caiselor, Autori: Peșteanu Ananie, Manziuc Valerii, Cumpanici Andrei, Gudumac Eugeniu, Braghiș Alexandra).

Analizați condițiile din câmpul și zona D_stră înainte de a realiza tratamentele.

Citiți și despre Tratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate.

Este important să se respecte perioada de pauză indicată pentru fiecare produs și să se realizeze alternarea acestora:

Bibliografie: Producerea culturilor sâmburoase în agricultura ecologică (FIBL), Producerea caiselor, Autori: Peșteanu Ananie, Manziuc Valerii, Cumpanici Andrei, Gudumac Eugeniu, Braghiș Alexandra.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fertilizarea pomilor toamna – ce luăm în calcul

Sfârșitul sezonului horticol este perioada recoltării și valorificării recoltei,...
‹ adv ›

Plantarea pomilor toamna – sfaturi de luat în calcul

O etapă importantă ce va influența ulterior starea generală a pomilor cât și modul în care aceștia vor fructifica...

Țânțarul perelor (Contarinia pyrivora) – control

Principalii dăunători în livezi de păr din Europa sunt puricele melifer al părului (Cacopsylla pyri), țânțarul perelor (Contarinia pyrivora),...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole