7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii greci au protestat cu tractoarele, nemulţumiţi de costurile mari la carburanţi...

Fermierii greci au protestat cu tractoarele, nemulţumiţi de costurile mari la carburanţi şi îngrăşăminte

Sute de fermieri greci, unii cu tractoarele, au protestat vineri pe străzile din Atena, cerând mai multe reduceri de taxe şi subvenţii pentru a face faţă preţurilor la carburanţi şi îngrăşăminte, care au crescut după ce Rusia a invadat Ucraina, transmite Reuters.

Fermierii susţin că povara costurilor a crescut atât de mult încât vor fi forţaţi să producă mai puţin şi de asemenea să majoreze preţurile pentru consumatori.

Începând din luna septembrie a anului trecut, Guvernul de la Atena a cheltuit aproape 3,7 miliarde de euro pentru a diminua impactul provocat de creştere preţurilor la energie şi carburanţi asupra fermierilor, gospodăriilor şi firmelor.

‹ adv ›

Executivul a redus taxele pentru îngrăşăminte, de la 46% până la 13%, iar joi a anunţat că le va reduce şi mai mult, până la 6%, şi de asemenea a anunţat că va rambursa taxele la combustibilii pentru vehiculele agricole.

Fermierii spun că aceste măsuri nu sunt suficiente şi toate lucrurile s-au scumpit, de la carburanţi şi până la nutreţ.

„Este în joc supravieţuirea noastră în acest an având în vedere costul de producţie, al electricităţii, al inputurilor agricole, al carburanţilor”, a declarat Giorgos Laoutis, unul dintre fermierii care au protestat pe străzile din Atena.

Proteste au fost organizate şi de fermierii din alte părţi ale Greciei.

„Situaţia a devenit de nesuportat. Nu mai putem lucra câmpurile, nu putem cultiva, nu putem să ne alimentăm vehiculele, nu putem cumpăra seminţe, îngrăşăminte”, a spus fermierul Diamanto Kritikou.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus preţul la pompă al motorinei şi benzinei la noi maxime istorice. În plus, Rusia este şi un mare producător de îngrăşăminte pe bază de fosfat şi azot, precum şi un lider în exporturile de îngrăşăminte, fiind responsabilă pentru 13% din producţia mondială.

Ca urmare a conflictului din Ucraina, FAO a estimat săptămâna trecută că preţul mondial al alimentelor ar putea creşte cu până la 20%.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Noi proteste ale fermierilor europeni. Tractoarele se întorc în centrul Bruxellesului

Sindicatele franceze și spaniole invită fermierii să blocheze granița...
‹ adv ›

Producătorii agricoli amână acţiunile de protest programate începând cu 27 mai

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) a decis amânarea acţiunilor de protest ce trebuiau să aibă...

AFP: Fermierii polonezi au blocat două puncte de trecere a frontierei cu Germania

Fermierii polonezi au reluat acţiunile de blocare a frontierei cu Germania, interzicând accesul la două importante puncte de trecere,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole