17.6 C
București
miercuri, 8 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleVecini buni: Ce culturi plantăm lângă roșii pentru recolte bogate

Vecini buni: Ce culturi plantăm lângă roșii pentru recolte bogate

Roșiile fac parte dintre cele mai populare zece legume din lume, suprafețele cu această cultură fiind destul de extinse. La cultivare, mai întâi, e bine de știut că pentru roșii se aleg locuri luminoase.

În plus, este important să cunoașteți premergătorii (culturile cultivate anterior). Culturi foarte bune după care pot fi cultivate roșiile sunt fasolea, mazărea, ceapa, usturoiul, conopida. Nu este recomandată cultivarea după solanacee: vinete, cartof.

O condiție pentru obținerea unei recolte frumoase este să fiți la curent care vecini sunt mai convenabili pentru roșii, astfel încât toate plantele să se simtă bine. Mai ales atunci, când doriți ca pe o parcelă să creșteți cât mai multe și mai diverse legume, toate având roadă bogată.

Alegând cu grijă vecinii, obținem un număr mare de avantaje:

 • creșterea productivității parcelei;
 • plantele se pot proteja de boli și dăunători unele pe altele;
 • gustul și aroma fructelor se îmbunătățește;
 • epuizarea solului este redusă.

Reguli pentru plantarea apropiată a legumelor:

 • Nu selectați plante din aceeași familie botanică, deoarece pot avea aceiași dăunători și boli.
 • Nu plantați plante ce s-ar putea umbri unele pe altele sau le-ar reduce altor plante nutriția și accesul la lumină.
 • Nu plantați plante în apropiere de specii cu cerințe diferite de umiditate și temperatură.
 • Respectați rotația culturilor.

Vecini buni pentru roșii

Roșiile cresc bine în vecinătate cu ridichea, măcrișul, muștarul, țelina, usturoiul, ceapa, arpagicul, morcovul, mazărea, fasolea, spanacul, sparanghelul, pătrunjelul, dar și cu unele plante aromatice și medicinale ca salvia, menta, cimbrul, melisa, busuiocul, urzica, crăițele, gălbenele.

Ardeiul și roșiile pot fi vecini buni, dacă sunt bine protejate legumele de boli și dăunători. În acest caz:

 • roșiile salvează ardeiul de afide;
 • condițiile de creștere sunt similare, au nevoie de aceeași temperatură și umiditate;
 • ambele culturi cresc mai bine pe suport, așa că îl puteți instala în comun.

Busuiocul pentru roșii va fi cel mai bun vecin, deoarece le protejează de dăunători. Experții mai susțin că gustul și aroma roșiilor se îmbunătățește dacă au în vecinătate busuioc.

Busuioc plantat lângă roșii; FOTO: lrgarden.cn

Gălbenelele, crăițele și menta plantate lângă tomate sunt eficiente în combaterea unor dăunători. În plus, pătrunjelul atrage viespi prădătoare ce combat unii dăunători la roșii. Specia condurul doamnei atrage insectele prădătoare care alungă musculițele albe.

FOTO: gardening.com

Citiți și despre Cu ce hrănim răsadurile – 7 cele mai bune remedii populare.

În solar, pepenii verzi și galbeni se vor potrivi bine cu roșiile. Și în teren deschis, roșiile pot fi bine combinate cu pepenele galben și pepenele verde. Este convenabil să plantați salată verde, ridichi, ceapă, spanac în solar în apropierea roșiilor.

Uneori, legumicultorii seamănă mărar înainte de plantarea roșiilor, dar el trebuie înlăturat la creșterea plantei de roșii, ca să nu umbrească și să nu absoarbă substanțele nutritive.

Pentru a face față nematozilor, sparanghelul ar trebui să fie plantat în apropiere, deoarece produce substanțe volatile respingătoare pentru dăunătorii roșiilor.

Fitoncidele de ceapă, arpagic și usturoi sunt utile în protecția culturilor din orice grădină. Spre exemplu, acestea sunt utile în menținerea sub control a fitoftorozei tomatelor. Ridichea protejează roșiile de acarieni. E bine să plantați ridichi la marginea parcelelor de roșii.

Fasolea va fi o barieră pentru vânt. Doar că plantele nu trebuie să fie înalte, să nu umbrească roșiile.

Roșiile salvează și ele la rândul lor plantelele de dăunători și boli. În grădină, pot fi plantate în apropierea agrișului, coacăzului.

Cultivarea roșiilor lângă tufele de zmeură ar trebui făcută numai dacă zmeurul nu va umbri plantele de roșii. Tufa de zmeur ar trebui să fie la cel puțin un metru de roșii. În plus, la așa distanță, rădăcinile de zmeură nu vor consuma substanțele nutritive destinate roșiilor.

Interesant! Dacă urzica crește lângă roșii, nu este nevoie să vă grăbiți să o înlăturați. Aceasta crește calitatea sucului de roșii și fructele se păstrează mai mult.

Ce nu poate fi plantat alături de roșii

Dacă aveți o seră/solar, nu e o idee bună plantarea în apropiere de roșii a castraveților. Experții spun că acest lucru nu trebuie făcut.

Motive: Cerințe diferite pentru condițiile de creștere. Roșia are nevoie de o temperatură nu mai mare de 25°C, umiditate – 65%, are nevoie de aerisire, altfel roșiile nu vor fi polenizate în perioada de înflorire, ceea ce va duce la pierderea recoltei. Castraveții ar trebui să primească mai multă apă, umiditatea de care au nevoie e de 80-90% și lor nu le plac curenții de aer.

Cerințele față de îngrășăminte este diferită. Roșiile au nevoie de mai mult potasiu și fosfor, iar castraveții au nevoie de mai mult azot. Dacă roșia crește pe un sol cu ​​un conținut ridicat de azot, atunci va crește masa verde în detrimentul recoltei de fructe.

Nu merită să creșteți dovlecei și roșii în același solar sau în câmp deschis în apropiere. Plantarea în comun va duce la o scădere a randamentului acestor legume.

Nu e recomandată plantarea porumbului în apropierea roșiilor, din cauza dăunătorului viermelui porumbului (Helicoverpa zea).

Plantarea roșiilor în apropierea vinetelor nu e recomandată. Aceasta este o vecinătate proastă, ce duce la o scădere a randamentului ambelor culturi, deoarece:

 • suferă de aceleași boli și dăunători;
 • roșile au nevoie de o temperatură mai scăzută decât vinetele;
 • vinetele au nevoie de mai multa lumină, iar roșiile înalte le pot umbri;
 • umiditatea necesară a aerului pentru vinete e mai mare;
 • este nevoie de mai puțină apă pentru roșii la udare.

În plus, nu e recomandată nici plantarea roșiilor în apropierea cartofului, deoarece sunt susceptibile la aceleași boli.

Atenţie! Este indicat să nu plantați lângă roșii plante care le-ar umbri. Varza sau alte brasicacee nu ar trebui să fie plantate lângă roșii. Au nevoie de cantități diferite de apă.

Feniculul secretă prin rădăcinile sale o substanță care inhibă creșterea plantelor de tomate. Aceasta afectează și multe alte legume.

Nucile. Nu plantați roșii sub nuci sau lângă nuci, deoarece produc o substanță chimică alelopată numită juglonă care inhibă creșterea roșiilor.

Dacă aveți un singur solar, dar doriți să cultivați legume timpurii, atunci ar trebui să creați zone cu microclimate diferite. Puteți separa construcția cu o peliculă, material nețesut, policarbonatul este, de asemenea, potrivit pentru pereții despărțitori. În plus, trebuie să plantați legume pe parcele diferite. Este recomandabil să plantați roșiile mai aproape de ieșire, astfel încât să existe posibilitatea de aerisire.

Citiți și despre Vecini de succes: ce culturi putem crește lângă ardei, pentru recolte bogate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

Vinetele sunt o cultură sensibilă și iubitoare de căldură,...
‹ adv ›

Putregaiul bazei tulpinii la tomate -Didymella lycopersici

Putregaiul bazei tulpinii la tomate cunoscut și ca putregaiul coletului este produs de ciuperca Didymella lycopersici. Putregaiul coletului -...

De ce se răsucesc frunzele la tomate și ardei. Cauze, prevenire

Deseori, simptomele anumitor dereglări în plante pot fi confundate cu cele ale prezenței unor patogeni, astfel fiind aplicate tratamente...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole