Plantarea viței de vie poate fi realizată prin mai multe metode:
- plantarea manuală în gropi realizată cu burghiul hidraulic;
- plantarea manuală în gropi realizată cu motoburghiul sau hârlețul;
- plantarea mecanizată.
Din metodele de plantare existente, pe larg se utilizează prima metodă și a doua metodă.
Pregătirea materialului săditor pentru plantare
Pentru obținerea unui randament bun la prindere și nivel maxim de dezvoltare, trebuie să respectăm următorii pași, după ce am procurat materialul săditor:
- Scurtarea cordițelor anuale – la vițele maturate cordițele trebuie să aibă lungimea de 2 – 3 ochi, (acest lucru este realizat de către angajații pepinierei, după care se parafinează).
- Scurtarea rădăcinilor bazale – se realizează în ziua plantării, lungimea acestora depinde de modul plantării. Dacă plantăm în gropițe realizate cu burghiul hidraulic, lungimea rădăcinilor trebuie să fie 2 – 3 cm, iar dacă plantăm în gropi realizate cu motoburghiul sau hârlețul, lungimea rădăcinilor trebuie
să fie de 10 – 12 cm. - Prepararea mocirlei și mocirlirea – rădăcinilor scurtate la vițele maturate, atunci când plantarea se face manual în gropi realizate cu motoburghiul, sau hârlețul, este necesară, pentru a se cicatriza mai ușor rănile, favoriza creșterea rădăcinilor și avea un contact mai bun cu solul.
Mocirla, prealabil se prepară într-un vas/butoi, din următoarele componente: pământ galben sau pământ, balegă de bovine proaspătă și apă, conform raportului (1/5 pământ galben; 1/5 balegă de bovine proaspătă; 3/5 apă).
Citește și despre Cum se efectuează corect tăierile la vița de vie.
Aceste trei componente se amestecă până când primim o masă omogenă de consistența smântânii.
- Mocirlirea – se introduc vițele maturate fasonate, în vasul cu mocirlă până la nivelul parafinei, de câteva ori, după care se plantează.
Săparea gropilor cu motoburghiul
Procesul de lucru cu motoburghiul
Se admit persoanele care prealabil au fost instruite în securitatea și sănătatea muncii cu motoburghiul.
P1 – Alimentarea rezervorului cu benzină;
P2 – Conectarea butonului comutatorului ”pornit/oprit”;
P3 – Pentru a porni motorul trebuie cu două degete să tragem spre noi, de maneta cu sfoară a mecanismului de pornire;
P4 – Pornind, motorul lucrează la turații mici, burghiul în acel moment staționează, pentru a pune în funcțiune burghiul, acelerăm cu ajutorul levierului;
Pentu a săpa gropa, ținem cu ambele mâini de mânere, ridicăm dispozitivul, fixând burghiul în locul pichetului, îndepărtăm picioarele unul de altul, așa ca distanța de la burghiu până la picioare să fie de cel puțin 25 cm, și cu două degete apropiem încet levierul (4) de mânerul (5), pentru a accelera.
Când groapa e săpată eliberăm levierul și scoatem burghiul dispozitivului din groapă, burghiul în acel moment nu trebuie să se rotească.
Săparea gropilor cu ajutorul burghiului hidraulic – în ultimul timp această metodă este pe larg aplicată datorită productivității muncii.
Procesul de lucru
- Persoana se deplasează în urma agregatului pe direcția rândului de plantare;
- Instalează burghiul vertical în locul pichetului;
- Concomitent apasă asupra mânerului ❷ și pârghiei ❸;
- Datorită forței de apăsare și curentului de apă, burghiul se afundă în sol, până la limitatorul ❹;
- După afundarea burghiului trebuie de executat câteva mișcări circulare, pentru a lărgi gropita, formând o sondă cu amestec de apă și sol;
- O gropiță se sapă până la 10 secunde, consumându-se de la 3 până la 7 litri de apă.
Plantarea de primăvară a viței de vie
Plantarea vițelor maturate manual în gropițe realizate cu burghiul hidraulic – în sonda cu amestec omogen de apă și sol, săpată cu ajutorul burghiului hidraulic se realizează în felul următor: persoana responsabilă de plantare amplasează vița la o adâncime puțin mai mare decât lungimea viței, apoi o ridică până când punctul de altoire este mai sus cu 2 – 3 cm decât nivelul solului.
Următoarea persoană responsabilă de tasare, cu ajutorul unui tasator, fixează prin strângere rădăcinile viței cu sol umed de pereții gropiței.
Vițele maturate la care altoiul și o porțiune de portaltoi este parafinat, nu se mușuroiesc.
La fundul gropilor se introduc îngrășăminte organice 2-3 kg, și minerale cca 40 gr., apoi se acoperă cu un strat subțire de sol fertil afânat.
Pentru a planta, persoana responsabilă, ține într-o mână vița mocirlită, la mijlocul gropii, iar cu cealaltă mână întroduce în groapă sol mărunțit, până când rădăcinile viței se aranjează pe sol, după ce umple cu sol ½ din înălțimea viței, tasează solul cu o mână, iar cu cealaltă ține vița să nu schimbe poziția.
Persoana responsabilă de udare toarnă în spațiul rămas 10 – 12 litri de apă. După ce se înfiltrează apa, se umple groapa cu sol și se tasează bine, cu piciorul în jurul plantei.
După ce am tasat bine, nivelăm solul din jurul plantei cu ajutorul sapei, apoi înfigem pichetul în dreptul viței plantate.
Norme de îngrășăminte administrate la plantarea viței de vie:
- La plantarea cu burghiul hidraulic în apa pentru udare se dizolvă câte 80 g s. a. NPK la 100 litri apă.
- La plantarea cu motoburghiul în fiecare groapă la fund se pune circa 40 g îngrășământ mineral complex NPK, amestecând-ul bine cu sol.
Citește și despre Formarea butucilor la vița de vie în sistemul neprotejat.