15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAltoirea răsadurilor de legume. Metode și sfaturi

Altoirea răsadurilor de legume. Metode și sfaturi

Altoirea răsadurilor de legume este realizată pentru a evita bolile și dăunătorii din sol și a adăuga vigoare plantelor în diferite condiţii de stres ecologic.

Selectarea portaltoilor de legume pentru altoire

Atunci când este selectat portaltoiul potrivit pentru altoire, se ia în calcul nu doar problema ce trebuie soluționată, ci și compatibilitatea altoiului și portaltoiului.

Astfel, înainte de a realiza altoirea legumelor în masă, mai întâi verificați compatibilitatea dintre altoi și portaltoi.

‹ adv ›

Cucurbitaceele (pepenele verde, pepenele galben și castravetele) sunt altoite pe dovleac hibrid interspecific (Cucurbita maxima × C. moschata), cu tatarca în forma garafei (Lagenaria siceraria), tatarca cu frunze de smochin (C. ficifolia) sau alt pepene galben (Cucumis melo, sau de tip sălbatic etc.).

Unele portaltoaie de dovleac sunt tolerante la răcire, dar înflorirea poate fi întârziată sau conţinutul de zahăr redus, dacă fertilizarea nu este gestionată în mod corespunzător.

Portaltoaiele de tatarcă (cu forma garafei/Lagenaria siceraria) au toleranţă la răcire şi sunt mai puţin viguroase decât portaltoaiele de dovleac, însă au un efect mai redus asupra calităţii fructelor și înfloririi.

Portaltoiul de castravete deseori selectat pentru influenţa sa asupra calităţii fructelor, deoarece anumite portaltoaie reduc depunerea de siliciu peste epiderma de fructe – sau „floare” – și îmbunătăţesc calitatea fructelor.

Portaltoaiele utilizate pentru altoirea tomatelor sunt hibrizi de tomate (Solanum lycopersicum) sau hibrizi între tomate (S. lycopersicum) și o rudă sălbatică a tomatelor (de exemplu, S. habrochaites).

Vinetele pot fi altoite pe torvum (Solanum torvum), vinete din specia (S. melongena) și vinete stacojii (S. aethiopicum).

Important! Țineți cont de vigoarea părților altoite. În cazul în care portaltoaiele sunt mult mai viguroase decât altoiul, poate fi o creștere vegetativă excesiv de mare, care poate duce la o productivitate redusă (de exemplu, la tomate).

Cum alegem portaltoaie potrivite pentru roșii și curcubitacee

Citiți aici despre Fertilizarea castraveților pentru recolte bogate.

Timpul și metodele de altoire a răsadului de legume

Altoirea trebuie să aibă loc în stadiul optim de creștere a răsadurilor altoiului și celor a portaltoiului (cum ar fi în exemplul de mai jos); acest lucru depinde, la rândul său, de specie și de metoda de altoire aplicată.

Dacă răsadurile sunt prea mari sau prea tinere, rata de succes scade. Momentul germinării seminţelor și condiţiile de creștere sunt esenţiale pentru producerea răsadurilor optime de altoi și răsadurilor de portaltoi pentru altoire.

Exemplu de program pentru producerea răsadurilor de tomate și castraveţi altoiţi:

  1. Producerea altoiului și portaltoiului – durata de producere durează în funcție de specie și metoda altoirii (tomate 18-24 de zile, curcubitacee 7-14 zile).
  2. Realizarea altoirii.
  3. Cicatrizarea rănii altoirii 5-7 zile.
  4. Transferul plantelor altoite din camerele de cicatrizare.
  5. Creșterea răsadului încă 2-3 săptămâni.
  6. Transportarea și răsădirea finală.

Metode de altoire

Cele mai des metode de altoire a legumelor utilizate în regiunea noastră:

Altoirea apropiată prin limb – semințele pentru altoi se seamănă cu 10-13 zile înainte de altoire, iar cele de portaltoi cu 7-10 zile, astfel ca diametrele hipocotilelor să fie identice.

Hipocotilul altoiului și portaltoiului se taie în așa direcție încât limbul altoiului să intre în limbul portaltoiului. Plantele se apropie și se fixează cu clame.

Altoirea legumelor prin despicătură este populară la pepenele verde. Timpul optim variază în funcție de specie. Altoiul se pregătește sub formă de cep și se plasează în despicătura portaltoiului, făcută la intersecția frunzelor cotiledonate, apoi se fixează cu clame.

Altoirea legumelor prin tub – la început, portaltoiul este tăiat în pantă, la fel este tăiat și altoiul. Ambele capete tăiate se pun în contact și se fixează cu clame speciale, pentru a menține mai bine contactul dintre altoi și portaltoi.

Restabilirea (cicatrizarea) răsadurilor altoite

Restabilirea (cicatrizarea) este critică în producţia de răsad altoit, de aceea trebuie create condițiile necesare plasând răsadul altoit în camera de creștere special proiectată pentru restabilire sau sistemul de restabilire pe bază de seră.

În aceste încăperi trebuie să dispunem de iluminare artificială – de obicei, lămpi fluorescente sau becuri LED. Umiditatea relativă trebuie să fie de ≥ 95%, aceasta se micşorează treptat până la sfârșitul perioadei de restabilire.

Temperatura optimă de restabilire a răsadului altoit este de 28–29°C. În aceste condiţii, divizarea celulelor are loc rapid, calusul se dezvoltă rapid, iar suprafaţa tăiată a altoiului și a portaltoiului este conectată.

Răsadurile altoite pot fi plasate în întuneric în primele 24–48 de ore, iar lumina este, apoi crescută treptat. Intensitatea luminii recomandate este de 100 μmol/milisecundă PPF (sau 5 400–7 400 lux, în funcţie de sursa de lumină).

Perioada de restabilire pentru tomate și cucurbitacee este de obicei 4–7 zile.

Pentru a obţine condiţii de restabilire adecvate în interiorul unei sere, este, prin urmare, esenţial să se instaleze: perdelele de umbrire pentru a reduce intensitatea luminii, acoperirea din plastic pentru a menţine umiditatea ridicată, un sistem de irigare prin microaspersie (ceaţă, capilare) sub rafturi și un sistem de încălzire.

Înainte de plantarea răsadului altoit va fi aplicată procedura tradiţională de călire a răsadurilor. La plantarea răsadului altoit locul altoirii trebuie să fie mai sus de suprafaţa solului.

Bibliografie: 

  • Bunele practici agricole pentru producerea legumelor în teren protejat în ţările din Europa de Sud-Est (FAO); Afaceri în cultura legumelor pe teren protejat (ACSA).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole