4.8 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaIndicele FAO al prețurilor la produsele agroalimentare a atins un nivel record...

Indicele FAO al prețurilor la produsele agroalimentare a atins un nivel record în februarie

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 140,7 puncte în februarie, în creștere cu 3,9 la sută față de ianuarie, cu 24,1 la sută peste nivelul înregistrat în anul precedent și cu 3,1 puncte mai mare decât a atins în februarie 2011.

*Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale alimentelor comercializate în mod obișnuit.

Indicele FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a condus creșterea, crescând cu 8,5% față de luna precedentă, atingând un nou record, în mare parte determinat de cotațiile crescute pentru uleiurile de palmier, soia și floarea soarelui.

‹ adv ›

Creșterea bruscă a indicelui prețurilor uleiurilor vegetale a fost determinată în principal de cererea globală susținută de import, dar și disponibilitatea redusă la export de ulei de palmier din Indonezia, principalul exportator mondial, perspective mai scăzute de producție de soia în America de Sud și îngrijorările cu privire la scăderea exporturilor de ulei de floarea-soarelui din cauza perturbărilor din regiunea Mării Negre.

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a crescut în medie cu 6,4% în februarie față de ianuarie, susținut de aprovizionarea mai mică cu lapte decât se aștepta în Europa de Vest și Oceania, precum și de cererea persistentă de import, în special din Asia de Nord și Orientul Mijlociu.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 3,0% față de luna precedentă, condus de creșterea cotațiilor pentru cereale, creșterea prețurilor internaționale la porumb cu 5,1%, din cauza îngrijorările privind condițiile pentru culturi în America de Sud, incertitudinea cu privire la exporturile de porumb din Ucraina, și creșterea prețurilor de export la grâu.

Prețurile mondiale la grâu au crescut cu 2,1%, reflectând în mare parte incertitudinea cu privire la fluxurile globale de aprovizionare din porturile Mării Negre. Prețurile internaționale ale orezului au crescut cu 1,1 la sută, susținute de cererea puternică de orez din partea cumpărătorilor din Asia din Orientul Apropiat și de aprecierea monedelor unor exportatori față de dolarul american.

Indicele FAO al prețului pentru carne a crescut cu 1,1% față de ianuarie, cotațiile internaționale pentru carnea de bovine atingând un nou record, pe fondul cererii globale puternice de import și a ofertei reduse de vite gata de abator în Brazilia și a cererii mari pentru restabilirea efectivelor în Australia.

În timp ce prețurile pentru carnea de porc au crescut, cele pentru carnea de ovine și de pasăre au scăzut, în parte din cauza livrărilor mari din Oceania și importurilor reduse din China după încheierea Festivalului de primăvară.

Indicele FAO al prețurilor pentru zahăr a scăzut cu 1,9%, pe fondul perspectivelor favorabile de producție în marile țări exportatoare, precum India și Thailanda, precum și a condițiilor îmbunătățite de creștere în Brazilia.

„Preocupările legate de starea culturilor și de disponibilitatea cantităților adecvate la export argumentează doar o parte din creșterile actuale ale prețurilor la alimente la nivel mondial. Majorarea preţurilor produselor alimentare vine din afara producţiei de alimente, în special din sectorul energiei, al îngrăşămintelor şi al furajelor. Toți acești factori tind să strângă marjele de profit ale producătorilor de alimente, descurajându-i să investească și să extindă producția”, a declarat economistul FAO Upali Galketi Aratchilage.

  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2023...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut uşor în iulie

Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a atenuat uşor în iulie, scăderile consemnate la cereale fiind compensate parţial de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole