Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6…5°C, abaterile termice negative fiind de 1…5°C, în toate regiunile.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -2…10°C, la nivelul întregului teritoriu. Temperatura minimă a aerului se va situa între -10…0°C în majoritatea zonelor de cultură.
Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd precipitaţii sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în majoritatea regiunilor, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului. Izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Rezerva de umiditate a solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în Maramureș, Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Crișanei și Transilvaniei, local în nord-vestul, vestul, sud-vestul și sudul Munteniei, sudul și estul Dobrogei.
În Moldova, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local estul, sudul și centrul Transilvaniei, nordul și centrul Dobrogei, izolat vestul Crișanei și nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică).
Starea de vegetație a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice menţionate vor favoriza desfăşurarea lentă a proceselor vegetative la culturile de câmp pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în depresiunile din centrul şi nordul ţării, plantele se vor afla în continuare în starea de repaus biologic.
Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (40-100%), iar culturile întârziate fenologic vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%).
Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (6-12 frunze) pe majoritatea suprafeţelor agricole, starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se în general medie şi slabă.
În toate plantaţiile pomi-viticole se va semnala stadiul de repaus vegetativ. Local, pe terenurile cu expoziție sudică va fi posibilă declanșarea fazei de umflare a mugurilor, îndeosebi la speciile timpurii de sâmburoase.
Lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi,etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.