12.3 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană cheamă la consultări părţile interesate în acordurile privind sustenabilitatea în...

Comisia Europeană cheamă la consultări părţile interesate în acordurile privind sustenabilitatea în agricultură

Comisia Europeană a invitat luni părţile interesate, cum ar fi producătorii primari, procesatorii, producătorii, comercianţii cu ridicata, comercianţii cu amănuntul, furnizorii de factori de producţie să îşi împărtăşească experienţa în ceea ce priveşte acordurile care vizează atingerea obiectivelor de sustenabilitate în cadrul lanţurilor de aprovizionare agroalimentare.

Potrivit Executivului comunitar, feedback-ul va ajuta Comisia să elaboreze orientări privind o nouă derogare care exceptează, în anumite condiţii, acordurile privind sustenabilitatea în agricultură de la normele în materie de concurenţă.

Legislaţia UE interzice, în general, acordurile între întreprinderi care restrâng concurenţa, cum ar fi acordurile între concurenţi care duc la preţuri mai mari sau la cantităţi mai mici.

‹ adv ›

Cu toate acestea, Parlamentul European şi Consiliul UE au adoptat recent o nouă derogare care permite astfel de restricţii în acordurile din sectorul agricol, dacă acestea sunt indispensabile pentru atingerea unor standarde de sustenabilitate mai ridicate decât standardele obligatorii ale UE sau decât cele naţionale.

Această derogare este prevăzută în Regulamentul 1308/2013 privind OCP care face parte din politica agricolă comună a UE.

Acordurile ar trebui să urmărească anumite obiective de mediu, reducerea utilizării pesticidelor şi a pericolului rezistenţei la antimicrobiene şi protecţia sănătăţii şi bunăstării animalelor.

Părţile la acorduri ar trebui să fie producătorii agricoli care ar putea acţiona împreună cu alţi actori din lanţul de aprovizionare.

Consiliul şi Parlamentul au solicitat Comisiei să publice, până la 8 decembrie 2023, orientări privind condiţiile de aplicare a acestei derogări.

Acestea vor contribui şi la îndeplinirea mandatului Comisiei prevăzut în strategia de la fermă la consumator pentru a clarifica domeniul de aplicare a normelor privind concurenţa în cazul acţiunilor colective din sectorul agriculturii.

Comisia consultă părţile interesate pentru a înţelege tipurile de acorduri privind sustenabilitatea pe care părţile interesate le-au iniţiat până în prezent sau ar dori să le iniţieze, potenţialele restricţii ale concurenţei care ar fi putut rezulta sau ar putea rezulta din astfel de acorduri, precum şi posibilul impact al unei astfel de cooperări asupra ofertei, preţurilor, inovării şi a altor elemente.

Prin urmare, Comisia solicită opiniile în special ale producătorilor primari şi ale organizaţiilor acestora, ale prelucrătorilor, ale producătorilor, ale comercianţilor cu ridicata, ale comercianţilor cu amănuntul, ale furnizorilor de factori de producţie, precum şi ale organizaţiilor interprofesionale.

Şi alte părţi interesate, precum analişti din sector, cadre universitare şi organizaţii specializate în aspecte legate de sustenabilitatea în agricultură pot furniza contribuţiile lor.

Toate părţile interesate sunt invitate să îşi prezinte opiniile până la 23 mai 2022, pe site-ul web al Comisiei dedicat consultării.

Comisia va examina cu atenţie toate opiniile şi va publica contribuţiile părţilor interesate, un rezumat al principalelor constatări şi concluziile pe site-ul web al consultării. Comisia are în vedere organizarea unei consultări publice privind proiectul de orientări în 2023.

Articolul 101 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene („TFUE”) interzice acordurile între întreprinderi care restrâng concurenţa.

Cu toate acestea, articolul 42 din TFUE prevede că normele de concurenţă se aplică în domeniul agriculturii numai în măsura stabilită de Parlament şi de Consiliu.

În contextul reformei politicii agricole comune pentru perioada 2023-2027, colegiuitorii au adoptat în 2021 o nouă derogare de la normele în materie de concurenţă pentru produsele agricole.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE investeşte 380 mln de euro în proiecte care sprijină tranziţia verde

Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane...
‹ adv ›

CE a aprobat schema României de 500 mln de euro pentru sprijinirea investiţiilor în producţia de biocombustibili

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema României, în...

Regulamentul UE privind defrișările – Comisia Europeană cere încă 12 luni pentru tranziție

Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole